Translate

Choose language in the menu to the right. Use Google to translate the web site.

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Startsidan » Jobba hos oss » Dina jobbarkompisar » Jag är med och hjälper människor framåt
Huvudmeny

Jag är med och hjälper människor framåt

Åsa Löfkvist arbetar som teamledare för socialsekreterarna med inriktning mot barn och ungdom. Hon har haft denna tjänst i knappt ett år, men har arbetat i Aneby kommun även längre tillbaka i sin yrkeskarriär.

Redan i 20-årsåldern visste Åsa vilken väg hon ville ta mot sitt framtida yrke. Efter att ha sommarjobbat inom hemtjänsten och praktiserat som kamratstödjare i Socialtjänstens regi sökte hon sig in på Socionomutbildningen i Lund, där hon såg möjligheten att få kombinera sitt intresse för juridik, med bland annat personalfrågor och förändringsarbete. De senaste 10 åren har hon hunnit med arbete i ett par andra kommuner både som socialsekreterare och ungdomssekreterare i olika former, men har även arbetat som kurator och samordnare inom Individ- och familjeomsorgen. Det är tydligt att Åsa gillar nya utmaningar och tar möjligheten att utvecklas inom sitt yrkesområde när den ges.

Åsa Löfqvist

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig i Aneby kommun?

”Jag tar emot anmälningar, ansökningar och förfrågningar som rör barn, ungdom och deras familjer. Ärenden kommer både från privatpersoner och myndigheter. Min uppgift är sedan att bedöma om utredning ska göras av socialsekreterarna, där min roll blir att handleda och vägleda dem i deras arbete. Jag arbetar också med att utveckla utredningsarbetet på kontoret. I mitt arbete är det viktigt att vara lyhörd och ha stor empati för att kunna skapa sig en helhetsbild utifrån bland annat barnets röst och delaktighet. Samtidigt står man för myndighetsutövning. Det gäller helt enkelt att vara professionell och flexibel i det dagliga arbetet.”

Hur kom det sig att du sökte arbete i Aneby kommun även en andra gång?

”Jag visste att enhetens organisation var uppbyggd utifrån nya tankar. Samtidigt var tjänsten som teamledare ny så jag skulle få chansen att vara med och utforma arbetet. Sedan första gången jag arbetade i kommunen har verksamheten förändrats mycket åt det positiva hållet.”

Vad är roligast i arbetet som teamledare?

”Jag tycker att mötet med unga och deras familjer är spännande. Arbete med människor är så ovisst – man vet aldrig hur dagen ska se ut – samtidigt som det känns meningsfullt. I min handledande roll är det utmanande och givande att försöka se möjligheter och lösningar och på så vis vara del i att hjälpa människor framåt. Jag känner mig uppskattad när jag kunnat vägleda en medarbetare i det arbetet, eller någon som ringt mig i en fråga. Just uppskattningen, om än liten, som kommer när man minst förväntar sig det – det värmer i hjärtat.”

 

Hur ser du på samarbete och verksamhetsutveckling i kommunen?

”Utvecklingsfrågor är något som jag tycker mycket om att arbeta med. Beslutsvägarna i Aneby kommun känns korta och det finns möjlighet att påverka och få utrymme att driva frågor som intresserar mig. Närheten mellan arbetsställen geografiskt, men även mentalt, gör kanske att det är lättare att utveckla verksamheten eller samarbetet i en mindre kommun? Vi har till exempel ökat vårt samarbete med högstadieskolan för att bli ännu bättre på att ge individer rätt stöd.”

Har du några tips till andra som funderar på att bo och arbeta här?

”Jag tycker att det känns väldigt tryggt att bo och ha barn här och jag är väldigt nöjd med barnomsorgen. Närheten till naturen är förstås bra, samtidigt som Aneby är perfekt pendlingsmässigt, vilket gör det lätt att ta sig till andra platser.”

Åsa tycker det är roligt att gå till jobbet och känner sig stolt över det arbete hon utför. Jag förstår att framför mig sitter en ambitiös kvinna med mycket idéer och tankar om hur arbetet i Aneby kan utvecklas. Ännu en medarbetare som vi i kommunen kan vara stolta över. Vi avslutar intervjun så att Åsa kan återvända hem till familjen med ännu en dag av nya erfarenheter i bagaget.

Namnteckning Torbjörn Sundbrant

 

 

Torbjörn Sundbrandt
HR-konsult

Senast kontrollerad: 2017-11-06.
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskartan[3] Sök[4] Sidans innehåll[S]