Translate

Choose language in the menu to the right. Use Google to translate the web site.

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Startsidan » Jobba hos oss » Dina jobbarkompisar » Jag bidrar till att unga kommer in på gymnasiet
Huvudmeny

Jag bidrar till att unga kommer in på gymnasiet

Michael Berg arbetar som lärare på Furulidskolan, som är Aneby kommuns högstadium med klasser från 6 till 9.

Med föräldrar inom läkaryrket föll det sig naturligt för Michael att börja sin yrkesbana inom omvårdnad, när han redan i mitten av 80-talet började vikariera inom äldrevården. Arbetet med människor gav mersmak och med en bakgrund som fotbollsmålvakt var valet att läsa till idrottslärare enkelt. 1995 började Michael som idrottslärare i Aneby kommun, men de senaste åren har fokus i arbetet skiftat mot matematiken, ett ämnesområde som allt mer fångat hans intresse.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig i Aneby kommun?

”På morgonen, innan undervisningsarbetet sätter igång, träffas vi i arbetslaget för att diskutera dagen vi har framför oss. Därefter tar lektionerna och mötet med eleverna vid. I slutet av dagen träffas vi lärare åter i grupp för att utvärdera arbetet och de utmaningar vi ställts inför. Målet är att se hur vi på bästa sätt kan hjälpa elever att bli godkända och behöriga till gymnasiet. Arbetet som lärare innebär också en del arbete hemma under den så kallade förtroendearbetstiden. Den tiden styr vi själva över och den innehåller ofta planering, kontakter med föräldrar och rättning av elevers prov.”

Vad är roligast med arbetet?

”Arbetet och interaktionen med eleverna är såklart fantastisk och jag upplever att arbetet som lärare är meningsfullt. Uppskattningen man ger och får från kollegor och chef bidrar till en känsla av att det vi gör är betydelsefullt och att vi har ett stort ansvar. Att vara lärare är dessutom ett mycket varierande jobb, som fortfarande får mig att känna: ’Wow, vad kul det är att gå till jobbet!’”

Hur ser samarbetet med kollegor ut inom ditt yrke?

”De senaste åren har det blivit stor skillnad på den pedagogiska utvecklingen i skolan i Aneby. Vi lärare träffas till exempel regelbundet i så kallade lärgrupper där erfarenheter och kunskap utbyts. Det har blivit större fokus på utveckling, där nya tankar och idéer ges utrymme. Jag upplever min skola som en trygg, men kreativ arbetsplats där alla får chansen att synas och höras och därmed också känna sig viktiga.”

Samarbete med andra yrkesgrupper är också vanligt förekommande. Vi jobbar till exempel med att utveckla samarbetet med Socialtjänsten för att bättre kunna möta elevers särskilda behov.”

Finns det något särskilt bra minne som du bär med dig från ditt arbete?

”Tre gånger har jag varit på skolresor till London med elever som kämpat och sparat ihop pengar. Dessa resor har varit en upplevelse som förstås gett mig massor av fina minnen som jag bär med mig.”

Michael Berg
Vad tycker du om Aneby som kommun att bo i?

”I Aneby är det nära till det mesta och det finns mycket att göra med tanke på kommunens storlek. Jag uppskattar närheten till naturen, med dess löparspår bland annat. Det som man inte hittar i Aneby finns på nära håll i andra städer. Det känns tryggt att bo här med barnfamilj och dessutom så är husen billiga.”

Michael skyndar efter intervjun vidare. Det har blivit dags att påbörja en ny skoldag med elever och kollegor på Furulidskolan. En ny dag med nya utmaningar.

 

 

Namnteckning Torbjörn Sundbrant

 

 

Torbjörn Sundbrandt
HR-konsult

Senast kontrollerad: 2012-04-26.
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskartan[3] Sök[4] Sidans innehåll[S]