Translate

Choose language in the menu to the right. Use Google to translate the web site.

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Startsidan » Jobba hos oss » Dina jobbarkompisar » Jag får vara med och skapa trygghet i vardagen
Huvudmeny

Jag får vara med och skapa trygghet i vardagen

Andelka i Dagens industri

Hos Dagens industri kan du läsa ytterligare en intervju med Andelka. Följ länken och klicka sedan på fliken Tema: Mångfald.

Andelka Kumbaric arbetar som undersköterska på Antuna, som är ett så kallat särskilt boende inom Anebys äldreomsorg.

Andelka Kumbaric

För Andelka var frågan aldrig om hon skulle arbeta med människor, frågan var bara på vilket sätt. Efter att tidigare ha utbildat sig för arbete inom barnomsorgen gjorde hon när hon kom till Sverige en undersökning som skulle visa vilket yrke hon passade för. Resultatet var tydligt – hon skulle sikta in sig på yrken där hon gavs möjlighet att hjälpa människor. När tillfället för praktik som vårdbiträde på Antuna uppstod tog hon chansen och hon kände att hon trivdes och hade hamnat rätt. Valet var därefter enkelt - Andelka utbildade sig till undersköterska och fick i början av 2000-talet arbete, just på Antuna.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig i Aneby kommun?

”Varje dag är lika spännande då man aldrig vet hur den kommer att se ut. Det är det som är tjusningen med människor tycker jag, att de inte följer några givna mönster. På fabriken kan man trycka på en knapp, så stannar maskinen – det går inte med människor. Därför tycker jag att det är viktigt att vara ödmjuk och lyssna, försöka se till människan istället för eventuella sjukdomar.”  

Vad är roligast med arbetet?

”Det roligaste är kontakten man får med de äldre. Det finns en stor kunskap om livet och fantastiska berättelser som förmedlas och jag som stöd i deras vardag får en chans att ta del av detta. Ibland räcker det att hålla någon i handen för att ge känslan av trygghet. Jag tycker att man växer som människa i det här jobbet - man får så mycket tillbaka.”

Beskriv din upplevelse av Aneby kommun som arbetsgivare?

”Jag tycker att det finns ett stort utrymme för utveckling för mig som medarbetare, så länge som jag själv är öppen för det. När jag har varit på utbildning har jag fått utrymme att använda mig av de nya kunskaperna i det dagliga arbetet. Jag har till exempel fördjupat mig inom coachande arbete och får använda dessa kunskaper i en del situationer som uppstår i arbetet. Genom ett nätverk med andra coacher ges man en insyn i hur det fungerar i andra kommuner och då får jag känslan av att Aneby kommit längre på flera områden.”

Vad tycker du om Aneby som kommun att bo i?

”För mig är det närheten till naturen och arbetet som är det mest positiva. Jag gifte mig här och fick mina barn här. På så sätt har jag lärt känna många människor i kommunen. Det känns tryggt i Aneby - en skön miljö för barnen att växa upp i.”

Under intervjun syns det tydligt på Andelka att hon trivs med sitt arbete. Hon ler och hennes ögon fylls av en glädje när hon beskriver hur hon och arbetskamraterna ibland anstränger sig lite extra för att öka trivselkänslan för de boende. Hon berättar hur en kollegas man brukar klä ut sig till tomte vid jul och hur de tillsammans i arbetsgruppen försöker skapa julstämning för de äldre som är kvar på boendet vid denna tid. Det är uppskattat av alla. Andelka hoppar efter vår intervju åter på cykeln för att ta sig tillbaka till Antuna och arbetet som undersköterska. Här fortsätter arbetet med att dagligen hjälpa människor, precis som undersökningen om hennes framtida yrkesval visade.

 

Namnteckning Torbjörn Sundbrant

 

 

Torbjörn Sundbrandt
HR-konsult

Senast kontrollerad: 2017-11-06.
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskartan[3] Sök[4] Sidans innehåll[S]