Translate

Choose language in the menu to the right. Use Google to translate the web site.

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Startsidan » Jobba hos oss » Dina jobbarkompisar » Jag hjälper våra medmänniskor
Huvudmeny

Jag hjälper våra medmänniskor

Berit Ram arbetar sedan 14 år tillbaka som sjuksköterska i kommunen och ansvarar för området demens. Geografiskt har hon ett ansvarsområde som utöver demensavdelningen består av korttidsavdelningen och de centrala delarna av Aneby.

Berit har så långt hon kan minnas varit intresserad av att arbeta med människor. Vägen har sedan gått från ett au pair-jobb i USA, via arbete som undersköterska, till arbetet som sjuksköterska. Landstinget blev hennes första arbetsgivare som sjuksköterska där hon på Universitetssjukhuset i Linköping och sedan även Höglandssjukhuset i Eksjö inriktade sig till dialyssjuksköterska. Dialys innebär, för den som inte redan vet, bland annat att rena blodet från slaggprodukter och att ta bort överflödig vätska.

Berit Ram, sjuksköterska

Hur kom det sig att du började arbeta i Aneby kommun?

- Det som först fick mig att ta steget var faktiskt att slippa pendlingen, då jag även bor i Aneby. I efterhand har det visat sig att det var rätt beslut på andra plan då jag gillar den bredd som arbetet i en kommun innebär med arbete hos patienter både i deras egna hem och på gemensamma boenden. Ingen dag är egentligen den andra lik och jag tror att detta har utvecklat mig mer i min yrkesroll än om jag hade fortsatt mitt arbete i landstinget. Samtidigt har vi väldigt mycket att göra och det är så klart en utmaning i sig. Det känns bra att Aneby kommun försökt visa sin uppskattning för vårt arbete genom den lönesatsning som gjorts för sjuksköterskor i kommunen i år, men det finns fortfarande mycket att göra för yrket generellt.

Hur ser samarbetet med kollegor ut inom ditt yrke?

- Det är lätt att samarbeta med så bra kollegor som jag har och vi har flera forum där vi träffas och diskuterar. Just närheten som blir i en mindre kommun, till exempel till vår socialchef, gör att det går lättare att få till förändringar och beslut.  Vårdcentralen i Aneby är också, till skillnad från många andra kommuner, privat vilket inneburit att läkare stannat kvar och att vi kunnat bygga bra relationer med dem. Samtidigt arbetar vi i regel ensamma när vi är ute hos patienter vilket innebär ett stort ansvar, men också en stor frihet. Det är jag som planerar min dag och tar de yrkesmässiga besluten för patientens väl.

Vad är roligast med arbetet?

- Det är så klart väldigt roligt när man får uppskattning för sitt arbete från patienten, eller från anhöriga och kollegor. Inom demensområdet kan det också kännas fantastiskt när vi lyckas bryta ett negativt beteende. Det kan vara att en patient är väldigt orolig och utåtagerande, men att vi hittar vad det är som utlöser detta beteende. På så sätt kan vi skapa eller anpassa situationen och nå ett läge där både patient och anhöriga mår bättre.

Det många inte tänker på är att vi som sjuksköterskor även gör ett stort preventivt arbete, det vill säga att vi försöker arbeta förebyggande med åtgärder som gör att vissa åkommor inte uppstår. Det kan handla om att vi ordinerar en specialmadrass, eller att patienten ska ändra läge med vissa intervaller, för att motverka tryck- eller liggsår. Det är viktigt att vara lyhörd för patienter och anhöriga, men även för personalens behov av stöd.

Vad tycker du om Aneby som kommun att bo i?

- Jag tycker att närheten till flera större kommuner gör Aneby attraktivt. Det går att utnyttja även deras utbud av aktiviteter och samtidigt leva ett tryggt och lugnare liv i den lilla kommunen.

Trots att det är tidig morgon i maj bjuder solen utanför på sitt bästa sommarhumör. Berit har gett mig en djupare insikt i vad arbetet som sjuksköterska kan innebära och det har nu blivit dags att runda av intervjun. Berit längtar hem till trädgården och att ge den lite omsorg innan hon till kvällen går till arbetet igen för att möta och hjälpa sina medmänniskor.

 

Namnteckning Torbjörn Sundbrant

Torbjörn Sundbrandt
HR-konsult 

Senast kontrollerad: 2017-11-06.
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskartan[3] Sök[4] Sidans innehåll[S]