Translate

Choose language in the menu to the right. Use Google to translate the web site.

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Startsidan » Jobba hos oss » Dina jobbarkompisar » Jag mättar hungriga magar
Huvudmeny

Jag mättar hungriga magar

Maria Johansson arbetar som ekonomibiträde i Druvans matsal, som servar kommunanställda med fika och pensionärer i samhället och på trygghetsboendet Druvan med lunch.

Många gånger är det små tillfälligheter, eller slumpen om man så vill, som avgör vilket arbete som blir ens nästa. Så har det varit för Maria. Hon växte upp i Aneby kommun och började sin karriär som djurskötare efter att ha läst lantbruk.

Maria, ekonomibiträde

Tips från en väninna, blandat med en del nyfikenhet, gjorde sedan att hon föll in i arbetet som dagbarnvårdare där hon i drygt 10 år tog hand om barn i kommunen. Då denna verksamhet mer eller mindre upphörde i mitten på 2000-talet tog Maria steget till att bli lokalvårdare, men hon fick även hjälpa till i köket på skolan där hon städade. En dag fick hon nys om att det eftersöktes personal till Druvans matsal och hon tog chansen och sökte tjänsten. I tre och ett halvt år har hon sedan dess arbetat med att mätta kommunanställda och äldres magar.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig i Aneby kommun?

”De flesta dagar ser ganska lika ut, men mötet med människor skiljer sig såklart åt. Det är i mitt jobb viktigt att vara serviceinriktad och lyhörd gentemot kunden. Samtidigt måste man vara flexibel då oväntade saker kan uppstå som måste tas om hand. Oftast börjar dagen med förberedelser inför salladsbuffén och därefter inför fikat för de anställda som rör sig i kommunhuset. Här har jag stor frihet i utformningen av utbudet och upplägget, vilket är roligt. Råvarorna förbereds och tillagas i ett centralkök och sedan tillbereder jag maten inför lunchen.”

Vad är roligast med arbetet?

”Det roligaste är såklart att träffa så många olika människor. Jag tycker att folk som rör sig här är duktiga på att visa sin uppskattning och det är alltid extra trevligt att få höra att maten varit god, eller att man gjort någon glad. En farbror säger till exempel nästan varje dag: ’Vad gott att komma hit!’, vilket värmer. Eftersom jag arbetar ensam i köket är det skönt när det blir liv och rörelse i matsalen och folk hälsar och småpratar.

Du som arbetat på flera olika ställen inom kommunen, vad tycker du om Aneby kommun som arbetsgivare?

”Jag tycker att det har fungerat bra för mig. Främst gillar jag känslan av den lilla kommunen, där jag vet vilka de flesta är och vem jag ska vända mig till i olika frågor. Jag har dessutom en lyhörd chef som tar till sig av den diskussion vi har vid medarbetarsamtal, vilket känns bra. Den förändring som skett i och med att yrkesgrupper inom städ och kök centraliserats till en driftenhet, istället för att anställda tillhör olika arbetsställen, har ökat känslan av gemenskap. På så sätt får jag träffa kollegor med liknande arbetsuppgifter vid våra möten. Det har även lett till att vi skapat en trivselgrupp som ska ta initiativ till aktiviteter utanför arbetet, som att gå på After work, till exempel.”

Har du några tips till andra som funderar på att bo och arbeta här?

”Det är en väldigt vacker natur i kommunen. En fin omgivning att vistas i helt enkelt. Jag tycker också att det är kul att en del satsningar görs på landsbygden, som idrottsskolan där barn och ungdomar får samlas och spela fotboll, bland annat. För den som funderar på arbete är det nog närheten till människorna som arbetar här som jag tycker är mest positiv. Det är lätt att lära känna människor på olika avdelningar och i olika befattningar.”

Maria ska gå hem för dagen efter intervjun. Åter till familjehemmet där hon växt upp, men som hon senare tagit över och gjort till sitt egna. Vårvädret gör sig påmint ute, med sol och dofter av natur och liv i luften. Sådana dagar är stegen hemåt lite lättare än andra dagar, men imorgon är Maria åter på plats och förbereder mat och fika för att mätta kurrande magar.

 

Namnteckning Torbjörn Sundbrant

 

 

Torbjörn Sundbrandt
HR-konsult

Senast kontrollerad: 2017-11-06.
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskartan[3] Sök[4] Sidans innehåll[S]