Translate

Choose language in the menu to the right. Use Google to translate the web site.

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Startsidan » Jobba hos oss » Dina jobbarkompisar » Jag släcker bränder och räddar liv!
Huvudmeny

Jag släcker bränder och räddar liv!

Markus Sundström är 26 år och arbetar på Anebys räddningstjänst . Han är deltidsbrandman, vilket innebär att han har ett annat arbete i grunden, men var tredje vecka står han i beredskap. Detta betyder att han är beredd att infinna sig på Räddningstjänsten inom fem minuter efter att larmet gått. Markus beskriver det som att var tredje vecka sover han med ett halvt öga öppet!

Hur kommer det sig att du bor och arbetar i Aneby kommun?

"Jag kom till Aneby som sexåring. Aneby är ett bra samhälle att växa upp och leva i, det är litet, personligt och nära till allt.  Som vuxen uppskattar jag småstadskänslan, att det är fritt från stress och att jag kan i princip öppna ytterdörren och höra tystnaden. Vidare tycker jag att Aneby ligger bra till geografiskt, det finns bra kommunikationer och det är låga bostadspriser".

Markus Sundström brandman

 

"Jag hörde talas om yrket som brandman på Attends, där jag har arbetskamrater som jobbar som deltidsbrandmän. De uppmuntrade mig att göra testerna och söka. Efter att ha gått bredvid en sommar som 8:e gubbe fick jag gå en preparandutbildning i Nässjö och sedan ta lastbilskort. I juni 2010 fick jag min anställning. Det var en självklarhet att jag skulle arbeta på Aneby räddningstjänst".

Hur ser en typisk dag ut som brandman?

"Det vet man aldrig. Jag har jour var tredje vecka, från 07:00 på måndag morgon till 07:00 veckan därpå. Jag ska kunna infinna mig inom fem minuter från stationen när larmet går. När larmet går taggar jag till och får veta om det gäller brand, automatlarm, hjärtstoppslarm eller en bilolycka. Detaljerna får jag inte reda på förrän jag sitter i brandbilen. Vad vi än åker på så är inget som jag förväntar mig. Jag målar ofta upp en bild, men som tur är, är det sällan så illa som jag tror. Det är viktigt att vara lugn, tro på sig själv och att kunna ta människor. Många vi möter är chockade och i affekt, det är viktigt att kunna hantera det på ett bra sätt".

Vad är det roligaste med jobbet som brandman?

"Det roligaste med jobbet är att veta att jag gör skillnad! Jag har världens roligaste jobb och tycker det är jättekul att gå till jobbet! Man är direkt och inpå och gör allt för att människor ska komma ifrån olyckplatsen i så gott skick som möjligt".

Markus berättar spontant om en brand som hände för en tid sedan. När Räddningstjänsten kom till platsen var det ett vedförråd som stod i full brand. Vedförrådet brann ner, men de lyckade rädda bostadshuset som stod i närheten. Det här var i november och hela vinterns vedförråd brann upp och Markus tyckte det kändes trist för husägarna att de inte kunnat rädda förrådet. Men, efter ett par dagar kom husägarna till brandstationen med senap till brandmännen, som tack för ett gott arbete. Det här är ett minne som värmer i Markus hjärta.

Det är tydligt att Markus är stolt över sitt arbete och han beskriver samarbetet med kollegor och andra yrkesgrupper i kommunen som gott. Just nu hjälper de AMAQ med att ordna fram rent vatten och vid strömavbrott hjälper de hemtjänsten.

Det börjar skymma ute och vårt samtal lider mot sitt slut. Den här veckan har inte Markus beredskap, men däremot veckan därpå.  Något han ser mycket fram emot.

 

Namnteckning Annie Stenstrand

 

 

Annie Stenstrand
HR-konsult

Senast kontrollerad: 2017-11-06.
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskartan[3] Sök[4] Sidans innehåll[S]