Translate

Choose language in the menu to the right. Use Google to translate the web site.

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Startsidan » Jobba hos oss » Dina jobbarkompisar » Jag uppmuntrar barn till lek och nyfikenhet!
Huvudmeny

Jag uppmuntrar barn till lek och nyfikenhet!

Det är en småkylig morgon i oktober när jag besöker Vittaryds förskola. Jag ska träffa Pernilla Eklund, förskollärare på avdelning Duvan. Efter att ha fått en rundtur på förskolan av Förskolechef Eva Nordh, hälsat på massor av barn och flera av Pernillas kollegor slår vi oss ner i ett kontor.

Pernilla Eklund

Pernilla tog studenten från samhällsvetenskapligt program 1995. Hon jobbade en period som barnflicka i Stockholm innan hon kom tillbaks till Aneby. Under en period som arbetslös fick hon praktikplats i Aneby kommun på förskolan Vallmon. Pernilla tyckte det var väldigt roligt och bestämde sig för att läsa till förskollärare. Genom att först läsa upp lite behörigheter och sedan läsa tre års förskollärarutbildning i Stockholm kunde Pernilla ta sin examen år 2000.

Hur kom det sig att det blev Aneby kommun?

"Både jag och min man kommer från Aneby. Vi bodde och jobbade en period i Jönköping men trivdes inte riktigt. 2001 fick jag erbjudande om att öppna upp avdelningen Duvan och jobba som förskollärare och på den vägen är det".

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

"Det beror lite på när jag börjar, men kl 08:00 äter barnen frukost. Sedan är vi ofta ute på förmiddagarna. Vi är ute mycket i skogen, tittar och känner och upplever olika saker med barnen. 11:30 äter vi lunch och 14:30 är det mellanmål. Vi jobbar mot en läroplan. Den innehåller olika mål, t.ex. att vi ska vara rädda om naturen och om saker inne på förskolan. Barnen ska utveckla sin förmåga att lyssna och förstå andras perspektiv".

Vad är det roligaste med ditt arbete?

"Det roligaste med jobbet är mötet med barnen och se deras nyfikenhet.  I det här jobbet är det viktigt att vara lyhörd, empatisk och ödmjuk.  Som förskollärare träffar du inte bara barn utan även föräldrar som kan vara oroliga för sina barn eller tycka det är jobbigt att lämna sina barn på förskolan. Då gäller det att ha ett bra bemötande".

"Målet är att det ska finnas lek och harmoni mellan barnen. Att det finns en lust och nyfikenhet och jag känner att jag når fram".

"Det är ett väldigt känslomässigt rikt och roligt yrke. Jag och mitt arbetslag har mycket frihet att lägga upp hur vi ska jobba. Det är mycket engagerande och lustfyllt att arbeta med barn".

Hur upplever du Aneby kommun som arbetsgivare?

"Det är en liten kommun och fördelarna med det är att jag ofta vet vilka människor är, det är nära till chefer, jag vet alltid vem jag ska ringa om jag har frågor. Eftersom vi samverkar en del med BVC, specialpedagoger, psykologer, IFO med flera är det skönt att jag ofta har ett ansikte på dem jag ringer".

Hur skulle du marknadsföra kommunen för någon som inte bor här?

"Det är en liten trevlig kommun. Det är barnvänligt. Aneby är bra beläget och det är nära till andra städer".

Vi avslutar intervjun. Pernilla och hennes arbetskamrat ska gå med barnen på gympa en bit bort. Barnen står och väntar, iklädda höstkläder, med vantar och mössa. En tjej blåser i luften och utbrister;

- Kolla, det kommer rök! Nu är det kallt ute!

Så börjar en ny dag för Pernilla att följa barnen, deras utveckling och nyfikenhet.  En dag, med ett av Sverige viktigaste jobb.

Namnteckning Annie Stenstrand

 

 

Annie Stenstrand
HR-konsult

Senast kontrollerad: 2017-11-06.
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskartan[3] Sök[4] Sidans innehåll[S]