Här är du: Startsidan » Kommun och politik » Överförmyndare » Vad innebär det att vara god man  » Att vara god man för ensamkommande barn

Att vara god man för ensamkommande barn

Varje år kommer flera tusen barn under 18 år utan föräldrar till Sverige och söker asyl. De ska enligt lag ha stöd av en god man innan de får uppehållstillstånd.

Till Aneby kommer oftast pojkar från Afghanistan, Irak, Syrien och Somalia. De är i regel mellan 14 och 17 år. Medan deras ansökan om uppehållstillstånd behandlas bor de på något av kommunernas särskilda boenden, Atlas i Aneby och Prästgården i Eksjö.

Den som utses till god man för barnet ska, förutom det som normalt ingår i uppdraget att vara god man , även agera som vårdnadshavare och förmyndare. Förenklat kan man säga att gode mannen på samma sätt som föräldrar bestämmer för barnet i personliga , ekonomiska och juridiska frågor. Gode mannen är dock aldrig ansvarig för barnets dagliga vård, omsorg och försörjning.

Här lämnar du en intresseanmälan för att bli god man

Senast kontrollerad: 2015-10-08.