Translate

Choose language in the menu to the right. Use Google to translate the web site.

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Startsidan » Nyheter » Aneby kommun får pris för Bästa Tillväxt 2013
Huvudmeny

Aneby kommun får pris för Bästa Tillväxt 2013

Näringslivet i Aneby kommun prisbelönas. Företagen i Aneby kommun har nämligen den bästa tillväxten i länet. För andra gången på fyra år parkerar Aneby kommun på första plats i Jönköpings län. Det är kreditupplysningsföretaget Syna som årligen kartlägger samtliga svenska aktiebolags senast tillgängliga bokslut för att utse vinnarna.

Aneby mottar pris för Bästa Tillväxt i Jönköpings län 2013 följt av Gnosjö på andra plats och Habo på tredje plats. Även 2010 toppade Aneby kommun statistiken i Jönköpings län.

– Aneby har störst företagsamhet i länet i förhållande till antal invånare och det här priset visar också att det är många skickliga och drivna entreprenörer i kommunen, säger Ola Gustafsson, näringslivsansvarig i Aneby kommun.

– Det som framförallt är roligt att konstatera är att bland de 20 företag som får mottaga diplom finns allt från vår största arbetsgivare Attends Healthcare med 300 anställda till småföretag med några få anställda.

Företagen tilldelas diplom

De företag i de vinnande kommunerna som har ökat sin omsättning, ökat antalet anställda och går med vinst, baserat på boksluten för 2012, tilldelas ett diplom som visar att de är ett av de aktiebolag som bidrar i kommunerna med Bästa Tillväxt 2013. Endast 1432 av Sveriges cirka 300 000 aktiebolag får ta emot diplomet detta år.

–  20 av dessa aktiebolag finns i Aneby och det är en fjäder i hatten för oss att ha ett så framgångsrikt näringsliv, konstaterar Ola Gustafsson. Det är också glädjande att det är så många olika branscher representerade bland dessa företag med exempelvis restauranger, butiker, byggföretag, transportföretag, bilverkstad, vårdinrättning och stora tillverkningsföretag.

Om priset

Kreditupplysningsföretaget Syna har funnits sedan 1947 och har lång erfarenhet av att arbeta med företagsbedömningar.

–  Vi har sett att många företag har haft det tufft de senaste två åren. Antalet betalningsförelägganden har ökat kraftigt och ligger idag på höga nivåer. Konkurserna ligger nära de nivåer vi kunde se under de senaste ekonomiska kriserna. Ändå finns det kommuner där företag växer, skapar arbetstillfällen och går med vinst. Det är viktigt att uppmärksamma, säger Harald Stjerna, informationsansvarig.

Med Synas tillväxtindex uppmärksammas de kommuner där en stor andel av företagen går bra och växer. I varje län får den kommun priset som har den största andelen. Kommuner med färre än 100 aktiebolag har tagits bort eftersom resultatet annars blir missvisande.

Resultatet mäts upp via tre värden:

  • Andelen företag som har en omsättningsökning > 5 % mellan de två senaste årsredovisningarna.
  • Andelen företag som ökat antalet anställda mellan de två senaste årsredovisningarna.
  • Andelen företag som går med vinst enligt senaste årsredovisningen.

Centralt är alltså andelen företag som ökat. Av dessa tre tal görs ett index som möjliggör att jämföra kommunerna med varandra. Indexet baseras på alla svenska aktiebolags senast tillgängliga bokslut.

Här är de 20 diplomerade företagen

Acrilex Egenvård AB
Aneby Buss & Taxi AB
Aneby Livs AB
Aneby Miljö & Vatten AB
Attends Healthcare AB
Bygg och Marktjänster i Frinnaryd AB
F Wilhelmsson Transport AB
Glimten AB
Höglandets Maskin Skog & Entreprenad AB
J3 Köket AB
Kanonaden Entreprenad AB
Magnus Eskilson AB
Mullmäster AB
Oasen HVB & Skola AB
Oasen Ungdomscenter AB
P o B energi i Aneby AB
Penarps Bygg AB
Tovon 159 AB
UP.s Bil & Motorservice AB
Wiredaholm Golf & Konferens AB

Resultatet i Jönköpings län

Så här placerade sig kommunerna i Jönköpings län:
1. Aneby
2. Gnosjö
3. Habo
4. Eksjö
5. Vetlanda
6. Tranås
7. Värnamo
8. Nässjö
9. Jönköping
10. Vaggeryd
11. Gislaved
12. Mullsjö
13. Sävsjö

Publicerad 2013-11-20
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskartan[3] Sök[4] Sidans innehåll[S]