Translate

Choose language in the menu to the right. Use Google to translate the web site.

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Startsidan » Nyheter » Aneby på topplistan över landets bästa skolor
Huvudmeny

Aneby på topplistan över landets bästa skolor

Agnes Möller intervjuas.

Agnes Möller intervjuas av Radio Jönköping på presskonferensen om Anebys fina skolresultat.

Skolan i Aneby är bäst i hela Småland. När det gäller engelskakunskapen i årskurs sex är vi till och med bäst i hela Sverige. Det fastslås tydligt när SKL, Sveriges kommuner och landsting, presenterar skolstatistiken för senaste året. Aneby återfinns för första gången på topp 20-listan över landets kommuner, där Aneby parkerar på 16:e plats.

Det är för åttonde året som SKL redovisar kunskapsresultat på kommun- och riksnivå och resultaten avser läsåret 2012/13. Öppna jämförelser rankar kommunerna utifrån olika kunskapsindikatorer.

Sveriges bästa sexor på engelska

Det fina skolresultatet i Aneby uppmärksammades stort under tisdagen när såväl TV som radio var på plats på Furulidskolan. Två sjundeklassare, Max Johansson och Agnes Möller inledde presskonferensen med att på engelska hälsa välkommen, berätta lite om sin skola och sina erfarenheter av lärarna och även tala om att de representerade Sveriges bästa årskurs i engelska. För det är precis så det är. Årets sjundeklassare, det vill säga de elever som gick i sexan förra läsåret, är Sveriges bästa sexor på engelska. Måluppfyllelsen är hundraprocentig. Mycket imponerande.

Max Johansson i TV-intervju

Smålandsnytt intervjuade sjundeklassaren Max Johansson och han fick berätta om hur han upplever skolan i Aneby.

Lärare i alla årskurser samarbetar

Under tisdagens presskonferens berättade skolchefen Bo Rofors, biträdande rektor Michael Berg, samt lärarna Lisbeth Hallgren, Yvonne Jarl, Sofie Andersson och Anette Persson om hur skolan i Aneby fungerar.  Inte minst hyllades miljön i skolan där samarbetsklimatet mellan lärare och elever och även mellan lärarna sinsemellan, fungerar utmärkt.

- Vi har en lärande organisation och lärgrupperna betyder otroligt mycket. Det gör att vi som är lärare för de yngsta årskurserna på Parkskolan har ett nära samarbete med alla lärare, ända upp till de som har niondeklassarna på Furulid, konstaterar Anette Persson, som för tillfället har en etta på Parkskolan.

- Hela schemaläggningen är gjord för att vi ska kunna utveckla samarbetet, säger Sofie Andersson. Jag som är svensklärare vet att när jag har lektion har alla andra svensklärare det också. Då betyder det att vi också har lektionsfritt samtidigt, och då kan jobba gemensamt för att utveckla undervisningen i vårt ämne. Likadant fungerar det för alla ämnesgrupper.

Satsar extra på lärarna

En icke helt oväsentlig del för lärarna är naturligtvis lönesättningen och här har Aneby kommun gjort ett strategiskt val att satsa extra på lärarkåren. I den nu avslutade lönerörelsen för året är Aneby tvåa i landet när det gäller satsningar på lärarlöner.

Nyligen kunde man annars ta del av en undersökning i Rapport där Aneby kommun låg trea från slutet bland alla kommuner när det gäller att satsa pengar på skolan. I Aneby kostar varje elev i genomsnitt 37.000 kronor om året, att jämföras med exakt dubbla kostnaden i Arjeplogs kommun, där man satsar mest.

Lärarna glada över Anebys fina resultat

Det var mycket nöjda lärare och skolledare som träffade media och berättade om Anebys 16:e-placering på rikslistan. Från vänster Yvonne Jarl, Lisbeth Hallgren, Anette Persson, skolchefen Bo Rofors och biträdande rektor Michael Berg.

Passion och engagemang styr mer än pengar

- Nu är inte pengar allt, konstaterar skolchefen Bo Rofors. Anebys skolresultat är avsevärt bättre än samtliga de fem kommuner som låg i topp när det gäller satsad krona på skolan. Vi har lärt oss att utnyttja varje krona maximalt.

- Dessutom är vår styrka den mjuka biten där vi ser varje elev och där vi samarbetar mellan lärare och elever för att alla ska uppnå målen. Passion och engagemang kostar ingenting.

Michael Berg, biträdande rektor på Furulidskolan, och Yvonne Jarl, engelsklärare, har jobbat länge på skolan och kan jämföra bakåt i tiden.

- Det här resultatet är ingen överraskning. Vi kan konstatera att det aldrig har varit så här bra på skolan som det är nu. Det har skett en utveckling under de senaste åren.

Satsar extra på elever i tidig ålder

- Framförallt, säger Michael Berg, har arbetet i skolan totalt sett utvecklats så att satsningar på de elever som behöver extra insatser görs mycket tidigare i de lägre årskurserna. Det betyder att eleverna har en mycket bättre utgångsnivå när de kommer till Furulidskolan i årskurs sex.

Den utvecklingen har skett genom att kostnader för extra stöd till eleverna förflyttats från Furulidskolan och ner till de lägre årskurserna i Parkskolan, Svartåskolan, Vireda skola och Sunhults skola.

- För oss är det självklart att alla elever måste med redan från de första åren i skolan, säger Anette Persson, lärare på Parkskolan.

För att alla elever ska ges riktig chans att nå godkänt och nå de resultat som varje individ kan klara anordnas också möjligheter med sommarskolor, extra läsning på sportlov och påsklov och chansen att komma tidigare till skolan på morgonen för att få extra hjälp. Med det nu färska resultatet från SKL i de öppna jämförelserna är det ett tydligt kvitto på att arbetet i skolan i Aneby bär frukt. 

Sveriges 20 bästa skolkommuner

Här är rankingen över de bästa skolkommunerna i Sverige, enligt Öppna jämförelser, gjord av Sveriges kommuner och landsting, avseende läsåret 2012/13.
1)      Danderyd
2)      Täby
3)      Lomma
4)      Lidingö
5)      Vellinge
6)      Öckerö
7)      Ystad
8)      Nacka
9)      Nykvarn
10)   Sollentuna
11)   Karlsborg
12)   Tjörn
13)   Lund
14)   Knivsta
15)   Norberg
16)   Aneby
17)   Rättvik
18)   Härryda
19)   Ekerö
20)   Boden

Övriga Smålandskommuner på topp 100-listan, samt alla i Jönköpings län:
22)   Mörbylånga
39)   Torsås
41)   Mullsjö
53)   Ydre
58)   Värnamo
74)   Vimmerby
91)   Borgholm
92)   Växjö
95)   Kalmar
98)   Uppvidinge
110)   Jönköping
116)   Tranås
145)   Nässjö
146)   Sävsjö
148)   Habo
166)   Gnosjö
195)   Vaggeryd
212)   Gislaved
224)   Vetlanda
229)   Eksjö

Här är ett axplock av de resultat som Anebys elever uppnått:

Årskurs 9

 • 91 % godkända i alla ämnen. Placering 9 på Sverigelistan.
 • Meritvärde för årskurs 9 ligger på 220,6. Placering 30 på Sverigelistan.
 • Godkända till naturvetenskapliga programmet på gymnasiet 94,0 %. Placering 12 på Sverigelistan.
 • Godkända till humanistiska programmet på gymnasiet 94,0 %. Placering 15 på Sverigelistan.
 • Godkända för yrkesprogrammen på gymnasiet 94,0 %. Placering 27 på Sverigelistan.
 • Andel godkända i matematik 93,9 %. Plats 56 på Sverigelistan.
 • Andel godkända i engelska 98,5 %. Placering 53 på Sverigelistan.
 • Andel godkända i svenska 92,4 %. Placering 247 på Sverigelistan.

Årskurs 6

 • Andel godkända i engelska 100 %. Placering 1 på Sverigelistan

Årskurs 3

 • Andel godkända i matematik 91,2 %. Placering 5 på Sverigelistan.
 • Andel godkända i svenska 87,7 %. Placering 16 på Sverigelistan.

Årskurs 8

 • Eleverna har fått svara på frågor om lärarna på skolan, om eleven vet vad den måste kunna, och hur miljön på skolan är. Svaren ger Aneby plats 19 på Sverigelistan.

Så rapporterar andra media

Lyssna på inslag i Radio Jönköping

Se inslag i Smålandsnytt

Läs i Dagens Nyheter

 

Publicerad 2014-04-09
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskartan[3] Sök[4] Sidans innehåll[S]