Translate

Choose language in the menu to the right. Use Google to translate the web site.

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Startsidan » Nyheter » Bälaryd Fiber hoppas på bidragsbesked i september
Huvudmeny

Bälaryd Fiber hoppas på bidragsbesked i september

Bredbandsutbyggnaden på landsbygden i Bälaryd är på väg att bli det kanske snabbaste projekt som genomförts i Sverige. Nu väntar föreningen Bälaryd Fiber på ett ja till sin bidragsansökan under september månad.

När Bälaryds Fiber ekonomisk förening samlades i konserthuset och höll sitt första årsmöte var det mycket positiva signaler som ordföranden Stefan Pettersson kunde skicka ut till medlemmarna.

- Vi står först i kön hos länsstyrelsen just nu och det finns goda förhoppningar om att vi får ett ja på vår bidragsansökan under september månad, deklarerade Stefan Pettersson.

Styrelsen i Bälaryd Fiber ekonomisk förening

Här är styrelsen i Bälaryd Fiber, från vänster Peter Lindh, Rolf Gustavsson, Stefan Pettersson, Madeleine Magnfält, Christian Hörlenius, Björn Magnfält, Annelie Efraimsson och David Ekbäck.

Bälaryd Fiber ekonomisk förening är med det på väg att bli det kanske snabbaste bredbandsutbyggnadsprojekt som genomförts i Sverige. Eller vad sägs om den här resan:

I slutet av november 2012 deltog några Bälarydsbor på kommunens informationsmöte på Åsens by där det handlade om hur bredbandsutbyggnad på landsbygden kan ske. Direkt efter det drog man igång ett första möte i Bälaryd redan före jul. I början av januari bildades föreningen med en interimstyrelse. Medlemsvärvningen drog igång rekordsnabbt och under våren har tre informationsmöten genomförts i socknen. Parallellt har bolagsregistreringen skett, bidragsansökan har färdigställts och länsstyrelsen har uppvaktats flitigt.

Negativt besked stoppade inte

Visserligen kom ett negativt besked från länsstyrelsen i början av maj när de tilldelade pengarna för Jönköpings län inte räckte till för Bälaryds del, men snabbt började man att på nytt bearbeta länsstyrelsen, där man nu alltså står närmast på tur för bidragspengar. 

Nu, när det första riktiga årsmötet genomfördes i konserthuset 11 juni, kunde föreningen summera att man har 145 medlemmar som tillsammans har tecknat sig för att ansluta 180 fastigheter. Föreningens verksamhetsområde sträcker sig utöver landsbygden i Bälaryds församling också till södra delen av Lommaryds församling, norra delen av Flisby församling i Nässjö kommun, samt några enstaka fastigheter i Jönköpings kommun.

Målet 225 av 300 fastigheter

- Nu gäller att fortsatt hålla samma höga tempo, manade ordföranden Stefan Pettersson till de närvarande på årsmötet. Se till att värva era grannar. Varje fastighet som ansluts ger bättre totalekonomi i projektet. Nu ska vi också tillsätta områdesansvariga som tittar på hur vi på effektivaste sättet kan dra fibern.

Den ekonomiska kalkylen är baserad på att Bälaryd Fiber kan ansluta 225 fastigheter av cirka 300 som finns i det aktuella geografiska området.

Kalkylen bygger på att varje fastighetsägare får betala en anslutningsavgift på 15.000-20.000 kronor.

- Vår tidsplan bygger på att allt ska vara genomfört före utgången av 2014, fastslår Stefan Pettersson.

Läs mer om bredbandsutbyggnaden i Aneby kommun

Publicerad 2013-06-12
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskartan[3] Sök[4] Sidans innehåll[S]