Translate

Choose language in the menu to the right. Use Google to translate the web site.

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Startsidan » Nyheter » Fullmäktige ute på tre företagsbesök
Huvudmeny

Fullmäktige ute på tre företagsbesök

Studiebesök på Brinka specialsnickeri

Studiebesök på Brinka specialsnickeri

Det är stor bredd på näringslivet i Aneby – och det finns stora möjligheter att bedriva företag även på landsbygden. Dessa två besked fick kommunfullmäktige i Aneby som på måndagen var ute på en studieresa med tre företagsbesök, hos Faxma Natural Care, Brinka Specialsnickeri och Bröderna Hyltbrings Alltjänst. 

Studieresan höll sig inom ett koncentrerat område öster om sjön Ralången och norr ut mot Frinnaryd. Här träffade drygt 20-talet medverkande fullmäktigeledamöter på tre företag av vitt skilda slag.

Faxma Natural Care, som drivs av Lena Larsson och Annki Samuelsson, finns i Råby. Företaget importerar liniment och andra hudvårdsprodukter från USA, och säljer och distribuerar sedan detta över hela Norden. Totalt finns cirka 1300 kunder i registret, företrädesvis massörer som arbetar med Hot & Cold, företagets främsta produkt.

- Hot & Cold står för drygt 80 procent av vår omsättning, berättade företagets vd Lena Larsson, när hon informerade fullmäktigegruppen i företagets konferensrum, med vidunderlig utsikt över Ralången.

Lena Larsson, Faxma Natural Care

Lena Larsson, Faxma Natural Care

Efter besöket i Råby styrdes färden till Brinkan i Frinnaryd, där Per Johansson driver Brinka Specialsnickeri. Där, i en ladugård mitt ute på landet, har han tillgång till hypermodern datateknik för att rita och programmera maskiner för CNC-bearbetning av trästycken.

Per Johansson redogjorde för företagets historia och berättade hur han efterhand vuxit sig allt större och det som från början var en sidoverksamhet till hans jobb som lärare på Träcentrum i Nässjö har nu blivit en heltidssyssla. Dessutom har han tre-fyra timanställda för att klara produktionen.

Per Johansson berättar om tekniken vid CNC-bearbetning

Per Johansson berättar om tekniken vid CNC-bearbetning

- Främst är det byggdetaljer, men jag har också börjat jobba mycket med trappor och trapptillverkning, både via byggmästare men också direkt till konsumenter, berättade Per. Trappor har blivit allt viktigare inredningsdetaljer i hemmen. Jag åker ut till kunden, vi går igenom önskemålen och sedan återkommer jag med ritning och offert. Trappan sågas sedan i detalj här i Brinkan, lackas och provmonteras, innan jag sedan åker ut och tillsammans med kunden ser till att den monteras rätt på plats.

Sista stoppet på fullmäktigeresan gjordes hos ett lantbruksföretag, men Bröderna Hyltbrings Alltjänst är inget traditionellt jordbruk. De tre bröderna är riktiga entreprenörer och satsar nu stort på äggproduktion, samtidigt som de också har entreprenadmaskiner och jobbar med många olika ben i sin verksamhet.

- Idag har vi 1.500 höns, men vi är i full färd med att bygga ut för att efter nyår ha plats för ytterligare 5.000 höns, berättar Carl Hyltbring.

Olle Hyltbring visar plockbandet för äggen

Olle Hyltbring visar plockbandet för äggen

Han berättar också att hönsen varje dag får gå ute i det fria och det är något som uppskattas. Hönsen vet precis när det är dags och då är det full rusning ut i hönsgården. I övrigt lever de inne i ladugården där kravet är att det inte får vara mer än nio höns per kvadratmeter.

Äggen från Hyltan säljs till stor del på torgen i Aneby och Tranås, till ett antal storkök i närområdet, samt till Grönsakshallen i Aneby som distribuerar de lokalproducerade äggen.

För kommunfullmäktiges ledamöter avslutades resan i och med besöket i Hyltan. Med sig fick deltagarna en bra bild av det differentierade näringsliv som finns mitt ute på landsbygden i kommunen.

Publicerad 2012-09-18
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskartan[3] Sök[4] Sidans innehåll[S]