Translate

Choose language in the menu to the right. Use Google to translate the web site.

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Startsidan » Nyheter » Nu kan leken ta fart i nya familjecentralen
Huvudmeny

Nu kan leken ta fart i nya familjecentralen

På torsdagen firades det stort i Aneby kommun. Den nya familjecentralen invigdes och massor av gratulanter och nyfikna strömmade till för att få se de nya lokalerna som finns i bottenplanet på kommunhuset, med egen entré från parkeringen vid Storgatan. Nu kan leken börja för barnen på den öppna förskolan!

Leken kan börja på familjecentralen.

Leken kan börja på nya familjecentralen. Åsa Källner (till vänster) är samordnare för den nya verksamheten och Veronica Åberg, som gratulerade med en orange sopbil, Anebys kommunchef.

Med familjecentralen samlas nu barnhälsovården, kvinnohälsovåren och öppen förskola på ett ställe och blir den självklara samlingspunkten för alla småbarnsföräldrar. Dessutom kommer kommunens öppenvård, som kan erbjuda stöd i föräldrarollen, att finnas här en dag i veckan.

- Det känns som om vi gått igenom en graviditet, konstaterade Per Hansson, enhetschef på myndighetsenheten, när han höll sitt invigningstal. Och nu är det dags att föda.

Symbolik i att knyta banden
I motsats till de flesta andra invigningar klipptes det inget band den här gången. Tvärtom.

- Vi knyter samman banden istället, fortsatte Per Hansson. Det är en tydlig symbolik eftersom vi nu samlar både landstingets och kommunens verksamhet under ett och samma tak.

Själv var Per Hansson initialt motståndare till en familjecentral:
- Men man är inte sämre än att man kan ändra sig. Idag är jag verkligen glad för att jag gjorde det, säger Per, som under resans gång förvandlats till att bli en ivrig förespråkare för den nya samlade verksamheten.

Invigning av familjecentralen

Symboliskt nog knyter familjecentralen samman banden mellan landstinget och kommunen, konstaterar från vänster BVC-sköterskan Ann-Charlotte Johansson, enhetschefen för kvinnohälsovården Maria Thyrgren, enhetschefen på myndighetsenheten Per Hansson, förskolechefen Eva Nord och samordnaren på familjecentralen Åsa Källner.

Fler än William gillar nog orange sopbilar
Gratulanterna stod på kö för att lyckönska familjecentralen. Bland dessa fanns självklart kommunchefen Veronica Åberg, som höll ett personligt tal, där hon bakade in barnbarnet William.

- William är fyra år och han har länge önskat sig en orange sopbil. Och till jul var det hans högsta önskan. När han väl fick den i ett paket från mormor lyste det i ögonen och lyckan var fullständig. När han sedan fick fråga om vad han önskade sig mer var svaret självklart: ”Mer? Jag har fått en orange sopbil, nu önskar jag inget annat”. Så när jag skulle köpa present till familjecentralen kändes det självklart att köpa en orange sopbil. Det måste vara fler barn än min lille William som vill leka med sådana, sa Veronica Åberg.

Ligger i framkant
Kommunchefen var långt ifrån ensam att gratulera. Politiker från såväl kommunen som landstinget, Höglandets hälso- och sjukvårdsdistrikt, hyresvärden Aneby bostäder med flera överlämnade blommor, leksaker och utsmyckningar till lokalerna.

Och efter invigningen var det öppet hus för allmänheten och det var en strid ström hela eftermiddagen med allt från nyfödda småttingar till äldre nyfikna i 90-årsåldern.

Med familjecentralen tar nu Aneby ytterligare ett steg för att ligga i framkant i utvecklingen och det här är en viktig del när kommunen marknadsför sig som en barn- och familjevänlig plats att leva och bo i.

 

Publicerad 2013-01-24
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskartan[3] Sök[4] Sidans innehåll[S]