Translate

Choose language in the menu to the right. Use Google to translate the web site.

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Startsidan » Nyheter » Skolvalets resultat skiljer sig mot det "riktiga" valet
Huvudmeny

Skolvalets resultat skiljer sig mot det "riktiga" valet

Douglas Lind lämnar sin röst och Agnes Möller prickar av i röstlängden. Övriga medhjälpare som röstmottagare är Emil Olofsson, Petter Larsson och Vincent Hill (skymd).

Fredagen före valdagen fick eleverna på Furulidskolan chansen att rösta. Vallokal och förutsättningar var uppbyggda precis som "på riktigt" och sedan var det upp till var och en om man ville delta i valet. Flest röster i skolvalet fick Sverigedemokraterna tätt följda av Centerpartiet. 

Elevrådet på Furulidskolan har planerat hur valet ska genomföras.

- I dag på morgonen har alla lärare gått igenom med sina elever hur det ska gå till här, berättar Agnes Möller, som tillsammans med Emmy Olsson och Maja Björklund skött planeringen i elevrådet.

- Det är bra och nyttigt att få se hur ett val går till på riktigt, konstaterar Agnes Möller. Till nästa val är det många här, alla åttonde- och niondeklassare, som får vara med och rösta.

Innan valet har det också arbetats mycket på skolan med valet och vad de olika partierna står för.

- Vi har haft en vecka med fokus på SO (samhällsorientering) där valet har stått i centrum, säger Agnes Möller. Det har bland annat varit låtsasdebatter och vi har fått läsa på vad de olika partierna står för och sedan argumentera utifrån var och ens partiprogram.

Fredagens val på skolan var, precis som söndagens val till riksdag, landsting och kommun, frivilligt för eleverna att delta i, men stundtals var det hårt tryck i vallokalen och många ville ta chansen att påverka med sin röst. Totalt var det 83 procent av eleverna som utnyttjade möjligheten.

Här är valresultatet

Arbetarepartiet-Socialdemokraterna 17,3 %
Centerpartiet 20,1 %
Folkpartiet liberalerna 5,1 %
Kristdemokraterna 7,0 %
Miljöpartiet 10,7 %
Moderaterna 14,5 %
Sverigedemokraterna 22,0 %
Vänsterpartiet 2,3 %
Övriga partier 0,9 %

Publicerad 2014-09-12
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskartan[3] Sök[4] Sidans innehåll[S]