Translate

Choose language in the menu to the right. Use Google to translate the web site.

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Startsidan » Nyheter » Startklart för Askeryds byanät
Huvudmeny

Startklart för Askeryds byanät

Nu är det klappat och klart för bredbandsutbyggnaden i Askeryd med omnejd. Beslut om byggstart av bredbandsnätet togs på en extra stämma i byanätsföreningen.

Avtalsskrivning i Askeryds byanät

Det var lång kö fram till Lars-Inge Hansson för att få skriva på det historiska anslutningsavtalet för att dra in bredband. 353 medlemmar är registrerade i Askeryds byanät.

Det var ”knökafullt” i församlingshemmet Asken när Askeryd Byanät ekonomisk förening kallade till extra årsstämma för att ta det historiska beslutet.

- Ett litet steg för mänskligheten, men ett stort steg för bygden, sa ordföranden Lars Knutsson, med en travestering på de historiska orden från den första månpromenaden 1969.

När det nu är klart för byggstart är det en investering på 12,5 miljoner kronor. Länsstyrelsen har beviljat ett bidrag med 4,5 miljoner kronor och dessutom ska var och en av medlemmarna lägga en anslutningsavgift på 18.000 kronor.

15 mil att gräva

Medlemsanslutningen har under senaste halvåret, när det närmat sig byggstart, varit stort och nu är det 353 medlemmar i den ekonomiska föreningen.

Totalt ska det läggas ner bredbandsrör på en sträcka av 15 mil och det är inte bara Askeryds socken det handlar om. Föreningen har också medlemmar i stora delar av Bredestad, Marbäck, Sunneränga och Skullaryd.

Arbetet ska genomföras under 2014 för att vara klart före nyåret 2015, då samtliga fastigheter ska vara inkopplade enligt tidsplanen.

Först ut i kommunen

Askeryd är därmed först ut med att få bredband av de olika landsbygdsområdena i Aneby kommun. I Bälaryd är arbetet också långt framskridet, men där väntar man besked om bidrag från länsstyrelsen.

- Vi är lovade ett besked i början av oktober, säger Stefan Pettersson, ordförande i Bälaryds byanätsförening.

Informationsmöte i Haurida-Vireda 22 okt

I Haurida-Vireda finns också en ansökan inlämnad till länsstyrelsen, men där har inte arbetet tagit riktig fart ännu. Nu är det inplanerat ett informationsmöte i Åsens by på kvällen den 22 oktober. Målet med den kvällen är att kunna dra igång en byanätsförening som aktivt kan arbeta med medlemsvärvning och planering, på samma sätt som redan skett i Askeryd och Bälaryd.

Publicerad 2013-09-26
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskartan[3] Sök[4] Sidans innehåll[S]