Translate

Choose language in the menu to the right. Use Google to translate the web site.

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Startsidan » Nyheter » Workshop som ger avtryck i framtiden
Huvudmeny

Workshop som ger avtryck i framtiden

Det blev en mycket lyckad kväll när det inbjöds till workshop om Anebys framtid i Gula villan. Ett 60-tal deltagare arbetade engagerat för att bidra till en positiv utveckling i kommunen, allt efter det att Peter Eklund, HV-direktören, inspirerat med sitt inledningsanförande.

Peter Eklund, HV71:a klubbdirektör, inledde kvällen. Foto: Emelie Makrill

Peter Eklund, HV71:a klubbdirektör, inledde kvällen. Foto: Emelie Makrill

Workshopen arrangerades som en del i tillväxtprojektet Aneby i framkant och det som kom fram under kvällen var verkligen många idéer som på olika sätt kan bidra till en god tillväxt i Aneby kommun.

Inte minst visade de deltagande eleverna från Furulidskolan upp en framtidstro och delade med sig av sin inspiration till övriga.

Peter Eklund, född och uppväxt i Aneby, men sedan några år tillbaka klubbdirektör i HV71, inledde kvällen och gjorde en tillbakablick på sin uppväxt i kommunen.

- Jag har Aneby att tacka för mycket, konstaterade han. Här är många, utöver mor och far, som bidragit till min uppfostran och som gjort mig till den människa jag är idag.

HV-direktören drog också ett antal liknelser kring hur olika bra produkter med en ibland blygsam tillvaro genom ny paketring utvecklats till storsäljare. Det här är något som han anser kan appliceras på Aneby.

- Här finns massor av saker som är bra, men ibland kan det behövas en proffsigare paketering för att budskapet ska nå fram. Det handlar inte om att göra en total omarbetning av det sim finns i Aneby, för det behövs inte. Lyft istället fram det goda, paketera det snyggt och sälj in kommunen.

Adam Friberg, en av flera engagerade elever från Furulidskolan.

Adam Friberg, en av flera engagerade elever från Furulidskolan.

I de efterföljande grupparbetena indelades deltagarna i fyra kärnområden där man fick koncentrera arbetet kring. Områdena var ungdomar 16-24 år, barnfamiljer, seniorlivet och företag/näringsliv. I resultatet av grupparbetet lyftes många positiva saker fram, men också punkter där det krävs förbättringar. Det handlade om allt mellan små och lätt genomförda idéer till mer omfattande och storskaliga insatser.

- Vi har en fantastiskt bra skola med mycket engagerade lärare, berömde Adam Friberg, 16-åring från Furulidskolan. Det kan vi vara stolta över. Det vi däremot saknar är en fritidsgård eller ett ungdomshäng. Alla ungdomar är inte med i föreningslivet och dessutom finns det mycket fritid utanför föreningslivet också, och då vill man ha någonstans att träffas.

Även seniorgruppen pekade på samma sak, en lokal att träffas i, men efterlyste också mer spännande boenden för 55-60-åringar och äldre som säljer sin villa när barnen flyttat ut och nu vill ha ett annat liv.

En gemensam sak, som alla grupperna återkom till, var kommunikationerna. Det är A och O med goda möjligheter att resa. Aneby har ett perfekt geografiskt läge, men då krävs också att man både kan pendla in och ut, såväl för yrkespendling som fritidspendling.

Livligt engagemang för att arbeta fram rubriker om Anebys framtid.

Livligt engagemang för att arbeta fram rubriker om Anebys framtid, från vänster Matts Torebring, Gunnar Wijk, Roger Thure, Lars-Inge Hansson och Berndt Dahnson.

Kommunchefen Veronica Åberg sydde ihop kvällen med att utlova att det blir en uppföljning på något sätt under våren. Avsikten är att den här kvällen ska ge avtryck. Närmast blir det den politiskt tillsatta stygruppen för Aneby i framkant, samt projektgruppen som leder arbetet, som får titta närmare på all dokumentation från kvällen.

Arbetet under workshopen hölls ihop av MediaSpjuth, ett företag med rötterna i Aneby, men nu hemmahörande i Jönköping. Grundaren Bengt Spjuth är född och uppväxt i samhället och tillsammans med hustrun Karin drev han nu på arbetet under kvällen.

Publicerad 2013-10-07
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskartan[3] Sök[4] Sidans innehåll[S]