Translate

Choose language in the menu to the right. Use Google to translate the web site.

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Startsidan » Trygghet och säkerhet » Räddningstjänsten » Sök jobb som deltidsbrandman!
Huvudmeny

Sök jobb som deltidsbrandman!

Deltidsanställda brandmän är män och kvinnor som har ett ”vanligt” arbete, bor på orten och som inställer sig vid larm. Vill du rädda liv, egendom och miljö? Då kan jobbet som deltidsbrandman vara något för dig. 

Vad är det?

I korthet: Att arbeta som deltidsanställd brandman innebär att du har god fysik, körkort samt att du bor och arbetar inom ett område av 5 minuter från ortens brandstation. Utbildningen sker i anställningen och omfattar tio veckors grundutbildning. Normalt har du beredskap var tredje vecka, vilket innebär att du måste inställa dig om det går ett larm. Den veckan övar du också ihop med din beredskapsgrupp.  I Sverige finns cirka 600 orter med deltidsanställd personal i beredskap dygnet runt alla årets dagar. Totalt finns det cirka 12500 deltidsanställda brandmän (eller kvinna) i Sverige.

Vad innebär uppdraget?

Du blir som deltidsanställd brandmani kommunen en viktig resurs för medborgarnas säkerhet och trygghet. Din kunskap är också en ovärderlig tillgång i din huvudanställning och i din hemmiljö. Att vara deltidsbrandman/kvinna betyder att du ingår i en grupp med gott kamratskap och fin laganda. Dagens räddningstjänst gör mycket mer än att rycka ut till bränder. Räddningstjänsten rycker också ut till trafikolyckor, drunkningsolyckor, djurlivräddning, skogsolyckor, kemikalieolyckor, översvämningar, stormskador, ras samt IVPA-larm (i väntan på ambulans).

Vad innebär det för mitt vanliga jobb?

Som en deltidsbrandman har du en annan ordinarie arbetsgivare, det vill säga man är bara brandman när det är larm. Det innebär att du har tillåtelse från sin ordinarie arbetsgivare att åka iväg på larm när du har beredskap. För att arbeta som deltidsbrandman krävs att du har god hälsa och kondition och klarar en test på ett rullband vid en belastning av 200 watt i sex minuter med full utrustning samt bo och arbeta inom ett begränsat område från brandstationen. Du ska infinna sig på brandstationen och kunna åka i väg på larm inom 5 minuter.

Så om jag anställs - vad händer sen?

Om du har fått anställning som deltidsbrandman genomgår du en grundutbildning, en så kallad preparandkurs under två veckor. På preparandkursen går du igenom hur du arbetar som brandman på en deltidsstation, går igenom utrustningen och hur du använder den samt får en utbildning i rökdykning. Därefter, när plats finns, går du en utbildning på någon av MSB:s (Myndigheten för samhällsskydd och beredskapsskolor, där du får en fördjupad utbildning om hur du arbetar som brandman. Utbildningen är uppdelad på tre respektive två veckor på skola med ca. 40 timmars hemstudier däremellan. Efter räddningsinsatsutbildning ingår du i ett arbetslag på din Räddningstjänst. Som deltidsbrandman har du möjlighet att vidareutvecklas sig i olika områden. Att arbeta som deltidsbrandman innebär en mängd fördelar, man får en gedigen utbildning i räddningstjänst där även sjukvård ingår. Du får även möjlighet att ta lastbilskörkort, med mera. Du ingår i ett sammansvetsat arbetslag tillsammans med andra deltidsbrandmän och deltidsförmän, vilket innebär kamratskap och en mängd roliga och intressanta aktiviteter.

Hur ansöker jag?

Kontakta Bo Christensson räddningschef Aneby kommun. Du når honom på tel. 0380-462 00 eller på mejl: bo.christensson@aneby.se.

Hur påverkar det mig som arbetsgivare för en deltidsbrandman?

Det får du gärna läsa om i denna länk.

Vad mer behöver jag veta?

Övning och fortbildning

Övning och fortbildning sker sedan kontinuerligt mestadels i den egna kåren med minst 50 övningstimmar per år.

Ersättning

Beredskapsersättning och annan timersättning utgår enligt kollektivavtal.

Beredskap

Du har beredskap var tredje vecka med start måndag morgon klockan 07.00.

Utryckning

När personsökaren larmar skall du som deltidsbrandman/kvinna vara utryckningsklar inom max fem minuter. Inom denna tid ska du ta dig till brandstationen, byta om till utryckningskläder och bilen skall vara på väg.

Anställning

För att få anställning måste du ha en god fysisk och psykisk status, vara simkunnig och ha känsla för lagarbete. Personlig lämplighet avgörs genom ett antal olika tester och läkarundersökningar.

Huvudarbetsgivare

Det krävs att du lämnar intyg från huvudarbetsgivare, att du får lämna din arbetsplats för larm och viss övningsverksamhet samt ledighet för de kompetensutbildningar som erfordras.

Körkort

B körkort är ett krav, C körkort är en merit. Om du inte har C kort så finns det möjlighet att arbetsgivaren bekostar detta.

Senast kontrollerad: 2016-10-07.
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskartan[3] Sök[4] Sidans innehåll[S]