Translate

Choose language in the menu to the right. Use Google to translate the web site.

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Startsidan » Uppleva och göra » Bibliotek » Låna
Huvudmeny
Aneby bibliotek - husfasaden

Låna

Ditt lånekort på biblioteket får du gratis vid ditt första besök hos oss. Lånekortet är en värdehandling. Du ansvarar för det som lånats på ditt kort. Om du förlorar ditt lånekort bör det spärras; Kontakta biblioteket. Genom att skriva under ditt lånekort accepterar du våra låneregler.

Lånetid

Böcker: 30 dagar
Böcker med reservationskö: 14 dagar
DVD: 7 dagar

Du får ett kvitto på de medier du lånat och datum när de ska återlämnas. Vårdnadshavare är ansvarig för barns lån.

Reservera

Du kan reservera medier som inte finns inne. Vi meddelar dig när boken kommer in.

Omlån

Du kan låna om medier två gånger, om de inte är reserverade. Efter att ha fått en pin-kod från biblioteket kan du gå in i vår bibliotekskatalog och låna om.

Förseningsavgift

Om medierna lämnas in försent får du betala en avgift. Du får en påminnelse cirka en vecka efter förfallodagen.

Avgifter

Försenat material:
Vuxenböcker: 5 kronor per bok och påbörjad vecka, samt 5 kronor vid påminnelse.
Barnböcker: 5 kronor vid påminnelse.
DVD och data-spel: 20 kronor per dag.
CD-skivor: 10 kronor per dag.
TV-spel: 10 kronor per dag.

Om medierna inte lämnats tillbaka inom en vecka, skickar biblioteket ut en första påminnelse. En vecka efter första påminnelsen skickas en andra påminnelse. Två veckor från andra påminnelsen skickas en räkning, och låntagaren blir ersättningsskyldig för ej återlämnade medier. Ersättningen uppgår till bibliotekets inköpspris samt en administrativ avgift på 55 kronor.

Kopiering, scanning, fax och utskrifter

Biblioteket kan mot en avgift stå till tjänst med service när det gäller att kopiera, scanna, faxa och skriva ut från dator.

Fjärrlån

Om den bok du söker inte finns på biblioteket, är du välkommen att lämna in ett inköpsförslag till oss. Vi kan också försöka låna den åt dig från något annat bibliotek. Ett fjärrlån kostar 20 kronor per bok. Du får räkna med att ett fjärrlån kan ta omkring en vecka från det att du beställer boken, tills dess att du har den i din hand.

Fjärrlån studielitteratur

Som studerande vid universitet eller högskola ska du i första hand vända dig till det aktuella universitets- och högskolebiblioteket. Många universitets- och högskolebibliotek har också direktservice till sina distansstudenter. Det innebär att du kan beställa kurslitteratur och få den hemskickad direkt till dig.

Vill du fjärrlåna en bok gör du det genom att besöka biblioteket eller skicka ett e-postmeddelande. Ange ditt lånekortsnummer samt författare, titel, utgivningsår och ISBN-nummer på den bok du vill låna. Är det en artikel du vill beställa, ange då tidningens eller tidskriftens titel, årgång och nummer, samt författare och titel på själva artikeln.

Du kan låna max tre titlar per lånetillfälle.

När ditt fjärrlån kommit till Aneby bibliotek, får du ett meddelande via e-post eller brev.

Lånetid och omlån

Det är alltid det långivande biblioteket som bestämmer hur länge du får låna boken och om du får låna om den. Tillgången till kurslitteratur är starkt begränsad och lånetiden kan i vissa fall bli kort. Vill du göra ett omlån måste du kontakta Aneby bibliotek några dagar innan din lånetid går ut. 

Om du lämnar tillbaka dina fjärrlånade böcker för sent, tar biblioteket ut en förseningsavgift på 20 kronor per bok och vecka. Har du en innestående skuld på över 100 kronor, stängs dina lånemöjligheter av fram till dess att du har betalat.

Senast kontrollerad: 2015-11-25.
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskartan[3] Sök[4] Sidans innehåll[S]