Här är du: Startsidan » Barn och utbildning » Gymnasiet » Kontantbidrag vid praktikresor/enskild anslutningsresa

Kontantbidrag vid praktikresor/enskild anslutningsresa

Aneby kommun svarar för sina elevers resekostnader i samband med att eleven bedriver gymnasiestudier, samt beslutar om regler för när bidrag ska utgå.

Har du rätt till resebidrag?

• Resebidrag utgår endast till heltidsstuderande, studiehjälpsberättigade gymnasieelever som är folkbokförda i Aneby kommun, till och med första kalenderhalvåret det år under vilket den studerande fyller 20 år.

Kontantersättning APU (Praktik)

• Till elev som inte kan åka med kollektivt färdmedel i samband med arbetsförlagd utbildning (praktik) utgår ersättning enl nedanstående tabell. Avståndet räknas då från föräldrahemmet till förlagd utbildning.
  • Vid resa till tillfälliga utbildningsställen (praktikplats m m) gäller att resan är bidragsberättigad om närmaste färdväg är minst 6 km.

Nedan angivna månadsbelopp gäller med indexuppräkning baserad på aktuellt basbelopp.

Färdväg

Bidrag

235 kr/månad

345 kr/månad

405 kr/månad

470 kr/månad

530 kr/månad

580 kr/månad

Vid beräkning av kontantbidrag utgår del av månadsbelopp motsvarande:
antal ersättningsdagar eller läsdagar x månadsbelopp x 1/20

Kontantbidrag - resebidrag

Anslutningsresa bostad – hållplats

• Till elev som ej kan åka med kollektivt färdmedel, skall barn- och utbildningsutskottet lämna bidrag till eleven för dennes reskostnader.
  • Färdvägsavstånd beräknas för närmaste väg som är naturlig och rimlig att använda.
  • För att resan skall vara bidragsberättigad gäller att närmaste färdväg är minst 6 km.
  • Utbetalning sker en gång per termin.

Utbetalning APU (Praktik)

• Observera att ansökan skall göras under innevarande termin eller i direkt anslutning till praktikperioden och betalas inte ut retroaktivt för föregående termin/terminer.
  • Utbetalning sker en gång per termin.

Återbetalningsskyldighet

Om eleven erhållit kontantbidrag på felaktig grund blir eleven/bidragsmottagaren återbetalningsskyldig.

Ansöker gör du genom att fylla i blanketten i blankettlagret för Barn och utbildning. Handläggare för inackorderingsbidrag och bidrag för resor är Ingrid Källner .

Senast kontrollerad: 2018-07-19.