Translate

Choose language in the menu to the right. Use Google to translate the web site.

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Startsidan » Näringsliv » Företagsklimat i Aneby » Aneby bästa tillväxtkommun 2010
Huvudmeny

Aneby bästa tillväxtkommun 2010

Företagen i Aneby kommun hade den bästa tillväxten i Jönköpings län 2010, det visar ett tillväxtindex som räknats fram bland landets samtliga kommuner.

- Det här visar tydligt vikten av att ha stor bredd på företagandet med många branscher representerade i kommunen. Jag ser det som en framgångsfaktor till att Aneby nu uppmärksammas på detta positiva sätt, säger Lars-Erik Fälth (C), kommunstyrelsens ordförande i Aneby kommun.

Kreditupplysningsföretaget Syna kartlägger varje år samtliga svenska aktiebolags senast tillgängliga bokslut för att utse vinnarna. För 2010 är Aneby kommun alltså vinnare i Jönköpings län.

- Även små kommuner är viktiga för att bidra till näringslivsutvecklingen, både regionalt och nationellt, konstaterar Lars-Erik Fälth.

Det är fjärde året i rad som priset för bästa tillväxt delas ut. Vinnaren är den kommun som har den största andelen företag som trots tuffa tider har lyckats med att öka antalet anställda, öka omsättningen och att gå med vinst. Att 2009 var ett tufft år för många företag behöver nog inte påpekas, och detta avspeglar sig också i boksluten.

Sex företag uppmärksammas

Parallellt med att Aneby kommun fått mottaga diplom för att vara länets bästa tillväxtkommun har också sex företag i Aneby, som alla ökat sin omsättning med mer än 5 procent, fått diplom. Dessa företag har bidragit extra mycket till kommunens totala resultat.
Företagen är:

  • Aneby Vård AB
  • Aneby Torv AB
  • Jönköpings Byggvision AB
  • Aneby Buss & Taxi AB
  • Bygg och Marktjänster i Frinnaryd AB
  • Mullmäster Aktiebolag

De sex Anebyföretagen är i fint sällskap. Totalt är det endast 459 företag i landet, av totalt cirka 300 000 företag, som uppfyller kriterierna.

Störst andel företag som växer

De kommuner där en stor andel av företagen går bra och växer räknas fram i statistiken. Samtliga svenska aktiebolags senast tillgängliga bokslut ligger till grund för resultatet. I varje län får den kommun priset som har den största andelen företag som växer. Små kommuner, med färre än 100 aktiebolag, har tagits bort eftersom resultatet annars blir missvisande.

Bredd och stabilitet premieras snarare än spjutspetsar. I de fall det finns ett stort framgångsrikt företag i en mindre kommun får det effekt i tillväxtindex bara om företaget anlitar underentreprenörer i kommunen eller sysselsätter mycket folk i kommunen, vilket leder till att servicenäringar får ett bättre kundunderlag. Det är viktigare för en kommun, att det finns många små företag, som växer, än att det finns ett stort företag som är framgångsrikt. En region blir stabilare om hundra små företag anställer en person till och ökar sin omsättning än om ett företag gör det.

I de övriga smålandslänen är det Mörbylånga kommun (Kalmar län) och Markaryds kommun (Kronobergs län) som står som länsvinnare.

Fakta om priset Bästa tillväxt 2010

Kreditupplysningsföretaget Syna har mätt upp tre värden:

  • Andelen företag som har en omsättningsökning > 5% mellan de två senaste årsredovisningarna,
  • Andelen företag som ökat antalet anställda mellan de två senaste årsredovisningarna.
  • Andelen företag som går med vinst enligt senaste årsredovisningen.

Av dessa tre tal görs ett index som möjliggör att jämföra kommunerna med varandra. Indexet baseras på alla svenska aktiebolags senast tillgängliga bokslut. 

Senast kontrollerad: 2011-03-30.
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskartan[3] Sök[4] Sidans innehåll[S]