Translate

Choose language in the menu to the right. Use Google to translate the web site.

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Startsidan » Nyheter » Aneby: en av landets 50 bästa skolkommuner
Huvudmeny

Aneby: en av landets 50 bästa skolkommuner

Igår blev det känt att Aneby är Sveriges 48:e bästa skolkommun under år 2016 med motiveringen av Lärarförbundet att vi ”givit lärare, skolledare och elever förutsättningar för framgång i skolan”.

”Jättekul att få vara ett huvud av 243 andra som bidragit till det här resultatet”, berättar en glad Bosse Rofors, barn- och utbildningschef. När jag frågar honom om vad han tror att resultatet kan bero på så talar han om pedagogernas skicklighet och hur de ”inte viker sig för ambitionen om att varenda elev ska med och klara sina mål”. 

En av dessa pedagoger heter Michael Berg som är lärare på Furulidskolan sedan 21 år tillbaka. Han berättar att skolan med åren jobbat för en individanpassad utbildning där arbetet handlat om att möta eleven på hens nivå. ”Vi har en smart organisation”, förklarar han, ”vilken gör att vi kan mixa och fixa med elevgruppernas storlek och komponering på ett sätt som ger eleverna bättre förutsättningar.” Samtidigt lägger han inte för stor vikt vid resultaten, även om han tycker att det givetvis är positivt. ”Egentligen spelar det ingen roll om vi är på plats 150 eller 48 – det viktiga är att vi har gett eleverna möjligheten att lägga i den högsta växeln de kan.”

Bosse stämmer in och menar på att det viktigaste resultaten egentligen visar är vad vi kan göra bättre. Samtidigt kan han inte hjälpa utan att glädjas lite extra åt vissa mått, så som det som syftar till likvärdigheten mellan eleverna. ”Där ligger vi på 32:a plats i landet, vilket är på grund av att vi satsar hårt på att minska kunskapsklyftorna mellan exempelvis pojkar och flickor, där tjejerna generellt sett ofta har bättre betyg”. Ett annat mått är det som syftar till hur goda betyg eleverna har med bakgrund mot deras föräldrars utbildning. ”Vi har historiskt varit en arbetarkommun med förhållandevis låg utbildningsnivå – men vi är ett folk som jobbar ärligt, hårt och målmedvetet, vilket jag tror speglar av sig på våra barn när de sätter sig vid skolbänken”. 

Publicerad 2016-10-04
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskartan[3] Sök[4] Sidans innehåll[S]