Translate

Choose language in the menu to the right. Use Google to translate the web site.

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Startsidan » Nyheter » Frågor och svar från mötet om nedläggningen av kopparnätet och fiberbyggnation
Huvudmeny

Frågor och svar från mötet om nedläggningen av kopparnätet och fiberbyggnation

Vi vet att många har haft frågor och funderingar angående nedläggningen av kopparnätet i kommunen, samt om utbyggnaden om fibernätet. Därför anordnades ett möte den 20/9 med förhoppningen att kommuninvånarna ska känna sig tryggare inför de kommande förändringarna. Under mötet framkom en massa bra och intressanta frågor som vi nu sammanställt tillsammans med dess svar.

Frågor och svar från Anna, representant för Post och Telestyrelsen (PTS)

Vad har jag rätt till som hushåll och företag?

Lagstiftningen gäller telefoni och Internet och ger alla rätten till att inneha detta. Den lagliga rättigheten gäller tillgång till bredband med en hastighet på minst 1 Mbit/s. Tjänsterna ska levereras till överkomligt pris, vilket PTS bevakar, och gäller då hushåll och företag. I Aneby kommun finns det troligen inga områden där den lagliga rätten inte kan infrias.

Kan PTS stoppa nedläggningen av kopparnätet?

Telia tog över kopparnätet och har som enskilt bolag rätt att göra förändringar i sin infrastruktur på grund av exempelvis marknadsmässiga skäl. PTS kan inte påverka detta.  PTS ställer dock krav på Telia att de ska informera i god tid när förändringar sker i näten.

 

Frågor och svar från Robert och Carl-Johan, representanter för Telia

När läggs kopparnätet ner?

2017-05-31 stängs nätet av i de lila områden ni ser i bilden nedan. I övriga områden är det osannolikt att vi kommer att lägga ner kopparnätet snart (inom 2-3 år). Dock görs troligen inte underhåll i samma utsträckning. Exempelvis kan det bli en storm eller något som kan skapa avbrott i kopparnätet och då kan det anses onödigt att bygga upp det igen.

Bild på områden som släcks efter kopparnätets nedmontering

Varför just det datumet?

Det finns inget speciellt som händer då – det var bara vad som bestämdes.

Men varför synkas inte datumet med fiberinitativ i kommunen?

Det hade vi kunnat göra om bara Aneby kommun berördes, men det är 29-30 kommuner som stängs ner samtidigt. Det finns alltså hundratals byalagsprojekt, vilket gör det svårt att anpassa datumet efter allas behov.

Tas stolparna bort den 31:e maj 2017 också?

Nej, det kommer att ske vid ett senare tillfälle.

Varför läggs kopparnätet ner?

När utvecklingen ser ut som den gör och internet blir allt viktigare så blir det allt viktigare att man gör det på ett framtidssäkert nät. Det gamla kopparnätet är för slitet och kommer inte att hålla på sikt. […] Därför vill vi flytta över kunderna till det nya nätet innan det gamla slutar fungera. Andra anledningar är att det saknas reservdelar till kopparnätet om något skulle hända, att EU inte ger stöd till kopparnätet längre och att det inte utvecklas ny teknik som bygger på kopparnätet.

Vad är alternativet till kopparnätet?

Det finns en uppsjö av alternativ så som mobilt nät, fiber och satellit. Att ringa på mobilnätet fungerar lika bra som på kopparnätet.

Vilket alternativ passar mig?

Det finns en operatörsneutral kundtjänst som kallas Telekomguiden vilken erbjuder information om alternativ som finns. Denna kundtjänst nås på tel. 010-130 79 00, mån-fre 10.00–19.00 och lör–sön 11.00-16.00. Alternativt går det bra att maila info@telekomguiden.se

Vad kommer det att kosta att ansluta sig till mobilnätet?

Prisläget kommer i stort att vara detsamma som tidigare för de som väljer att bli kunder med Telia. Vi erbjuder telefoni och internet via mobilnät. Bredband via mobilnätet har inte fullt samma kapacitet när det gäller internet i jämförelse med fiber, men är klart bättre än dagens kopparnät. Att välja Telia är dock inget måste, utan man kan gott välja en annan operatör och få stöd med att hitta rätt genom Telekomguiden.

Vad är fördelarna med de nya alternativen?

Kopparnätet har inte fungerat perfekt under åren och de nya näten är stabilare. Konkrekta fördelar kan man se på att exempelvis trygghetslarm är mycket säkrare när de är digitala, samt kortare reperationstider vid problem.

Kommer jag att ha täckning av mobilnätet?

Enligt vad vi hört på Telia så ska alla i Aneby kommun kunna erbjudas en mobil ersättningsprodukt, vilken man kan beställa redan idag, om man vill. Tips är att beställa det så fort som möjligt så att man kan testa produkten så att det fungerar innan kopparnätet stängs av.

Kommer fibrerade stationer att påverkas?

Fibrerade stationer kommer att finnas kvar – i nuläget är det bara kopparnätet som berörs. Men på sikt kan det komma att förändras.

Ni har gått ut med informationen om nedsläckningen av kopparnätet 1-1.5 år i förväg, men det räcker väl inte för att bygga fibernät för oss som vill ha det alternativet?

Problemet är att vi inte kan planera mycket längre in i framtiden – i så fall hade vi varit tvungna att uppdatera datumet hela tiden för att ta ställning till förändringar, vilket hade skapat oro. Därför kändes det bättre med ett fast datum som vi kunde stå för.

Hur bedömer ni riskerna med det nya mobilnätet? Kommer det fungera när nätet ägs av flera? Med åren har det ju gått saktare och saktare att få tillbaka nätet efter exempelvis en storm…

Om ett mobilnät går sönder så är det oerhört mycket snabbare att fixa än om en tekniker ska ut i skogen och skruva i en påle. Mobilnät har dessutom krav på sig att de ska byggas robusta. Det finns riktlinjer och rekommendationer att de som erbjuder mobilnät bygger det rätt.

Om man har dålig täckning redan nu – hur vet man att er nya satsning kommer att fungera? Är ert mobila nät starkt nog?

Ja. I de routrarna som kommer med för att koppla upp sig mot mobilnätet så finns det en stark inbyggd antenn vilket borde fungera i de allra flesta fall. Skulle det mot förmodan inte fungera så kan man kostnadsfritt få en antenn som monteras på husvägg som förstärker signalen ytterligare. En sådan kan du kontakta Telia för att få hemskickad. För att få allt monterat så kommer det att finnas kom-igång-tekniker vid behov.

 

Frågor och svar från Pär, representant för IP-Only

Vad är IP-Only?

Vi är ett privat företag som sköter drift och underhåll av fibernät, samt är nätbyggande. Dock är vi inte tjänsteleverantörer. Just nu bygger vi fiber i bland annat Anebys tätort.

När kommer ni att bli klara med att bygga fiber i Aneby?

Vi har som ambition att bli klara till nyår. Men kommer tjälen tidigt så får vi naturligtvis göra det vi kan och avvakta tills vi kan fortsätta. Det kan bli lite stök under tiden vi gräver under hösten och vintern. Men vi ska göra det så smidigt som det går.

När era säljare gick runt så fick man höra att grävningen skulle vara igång i våras - vad hände?

Det är många som efterfrågar fiber nu, vilket har lett till en brist på entreprenörer. Men nu finns det personal på plats i Aneby.

Om man gräver hål på sin egen tomt inför fiberläggningen sparar man pengar, stämmer det?

Det finns en rabatt för grävningen om man gör det själv, ja. Kontakta oss för mer information.

Men gräver man själv är det fortfarande en installation i huset..?

Stämmer bra. Oavsett om man gräver själv eller inte så kommer IP-Only utföra annat arbete som behövs.

Förlorar man ROT-avdraget om man gräver själv?

Ja, det gör man.

Vi fick en prishöjning, varför?

Staten ändrade nyligen avdragsrätten för ROT-avdrag, vilket kan ha påverkat priset i vissa fall när avdraget blev lägre.

När börjar ni gräva i våra trädgårdar i tätorten för att kunna lägga fiberledningarna?

Det kommer att komma ut personal och besöka alla kunder i september och oktober i tätorten.

Om avtalet redan är skrivet med er på IP-Only, går det att bryta det?

Kundtjänsten får man ta det med, men principen är att man är bunden i 24 månader efter avtal.

Hur många trodde ni skulle koppla upp sig?

60-70% - vilket är siffror som även stämmer med utfallet. Förmodligen kommer ännu fler att haka på efter hand. Men det är oftast billigare att koppla upp sig direkt än att vänta.

Om fler kopplar upp sig, kan priset sänkas?

Nej, det kommer inte att påverka priset ifall fler kopplar upp sig.

Jag bor vid kommungränsen, nära stadsnätet, kan jag få tillgång till fiber?

Det är inte omöjligt. Kontakta oss på IP-Only.

Jag har inte hört något på ett bra tag trots att jag anmälde mig för länge sen. Måste jag göra en ny nu?

Nej, det ska du inte behöva.

Den IP-Only skylt som står utanför mitt hur ser ut att ha bytt färger - har något ändrats?

Nej, vi har bara ändrat på grafiken.

 

Frågor och svar från Kristian och Julia, representanter för Parabolbredband

Vad innebär ert alternativ?

Att man istället för mobilnät eller fibernät får en parabol som man monterar på sin bostad och på så vis via en satellit får uppkoppling mot ett nät.

Vad kostar ert alternativ?

Det minsta är 5 MB/s för 249 SEK per månad och finns även för de som vill ha 10 MB/s, 15 MB/s, 20MB/s och 30 MB/s – plus uppstartsavgift (nu 490 SEK, normalpriset är 2990 SEK) och frakt (295). Man får skriva upp sig på ett 12 månader långt kontakt och då ingår parabolen. 

Ingår telefoni i något av era paket?

Nej, men vi har ett partnerföretag som erbjuder telefoni. Då betalar man för mängden tid man talar.

Men man kan använda telefoni på ert system?

Ja, samt TV om man använder ett speciellt fäste.

Finns det begränsningar på hur mycket jag får surfa?

Från och med oktober kommer man att kunna surfa obegränsat.

Kommer man behöver gräva för att nyttja er tjänst?

Nej.

Behöver man en parabol?

Ja, det gör man. Vi erbjuder installation för de som önskar

Om det snöar har man problem med sin vanliga TV-parabol, har man det med er internet-parabol?

Nej, det har testats i Norrland utan problem.

Kan flera dela på en parabol?

Det kan man, men då krävs en speciallösning. Kontakta oss vid intresse.

Kan man exempelvis beställa en anslutning på 30 Mbit/s och sedan dela på det?

Det kan vara möjligt. Kontakta oss för att få veta mer.

Vad måste man tänka på för parabolen?

Den ska monteras högt upp och vara riktat mot ett specifikt håll (instruktioner för inställning följer med). Det är viktigt att sikten mot himlen i inställd riktning är fri.

 

Mer information finns på följande länkar

www.pts.se/teknikskiftet 

www.telia.se/framtidensnat

www.ip-only.se

www.telekomguiden.se

www.parabolbredband.se

 

Mer info från kommunen finns här

Publicerad 2016-09-21
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskartan[3] Sök[4] Sidans innehåll[S]