Translate

Choose language in the menu to the right. Use Google to translate the web site.

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Startsidan » Nyheter » Nu på Spotify: Anebys årskurs 9
Huvudmeny

Nu på Spotify: Anebys årskurs 9

Efter månader av föreläsningar, hårt arbete och stöd från lärare och vänner blev årskurs 9 i Furulidskolan äntligen klara med sitt album. Idén sjösattes av musikläraren Mia Jönsson på Furulidskolan och Jarl Furingsten som arbetar med musikproduktion på Kulturskolan i Aneby. Han berättar att de ville att eleverna skulle få uppleva något inom musikskapande som var ”på riktigt”. 

”Det började med att vi enligt kursplanen skulle jobba med digitala verktyg i musikproduktion och det är ju Spotify perfekt för. Här fick eleverna lära sig om hur upphovsrätt fungerar, vad STIM är och hur processen faktiskt ser ut från det att man skriver en låt till att den släpps på exempelvis Spotify”, säger Jarl som jobbat med musikproduktion sedan länge tillbaka. För Mia Jönsson, lärare i musik på Furulidskolan, var det också viktigt att projektet mynnade ut i en faktisk produktion som hamnar på en så etablerad plattform som Spotify, där man med en internetuppkoppling kan ”strömma” musik till sin dator, mobil eller motsvarande. ”Det ger eleverna något konkret att jobba mot. Nu kan man lyssna på deras musik på samma musiktjänst där Metallica och Justin Beiber finns. Det är stort.”

Efter gårdagens släpp av albumet kan man nu själv få lyssna till ungdomarnas produktioner på Spotify (vilket är gratis, om man står ut med lite reklam) och höra alla de låtar som hitintills hunnit bli klara. Vissa av eleverna har arbetat själva och andra tillsammans i grupper där man fått ansvara för olika delar av musikproduktionen. Pop, ballader, house, punk och rock är de genrer som finns representerade hitintills, men till framtiden kan det bli fler släpp med fler genrer. ”Tanken är helt klart att vi kör nästa år igen”, berättar Jarl. ”Det är verkligen inte alla kommuner där hela årskurs nio finns på Spotify”, avslutar han glatt.

För att lyssna på låtarna kan man använda denna länk eller gå in på Spotify och söka på ”Furulidskolan”. Om man är intresserad av att själv skriva låtar så erbjuder Kulturskolan undervisning i låtskrivande och musikproduktion. Anmälan till detta görs vid deras hemsida, lärare är Jarl Furingsten.

Nedan: bild på några av de ungdomar som varit med och skapat musiken på Furulidskolan.

Publicerad 2016-01-26
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskartan[3] Sök[4] Sidans innehåll[S]