Translate

Choose language in the menu to the right. Use Google to translate the web site.

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Startsidan » Omsorg och stöd » Nyanlända - Integration  » Invandring en nyckel till Anebys överlevnad som kommun
Huvudmeny
Färgglada klädnypor på rad

Invandring en nyckel till Anebys överlevnad som kommun

I slutet av förra året beslutade politikerna i Aneby kommun att vi under 2015 ska ta emot 73 nyanlända flyktingar. Ett beslut som samtidigt förpliktigar att vi lyckas bra med att bosätta alla de här personerna och också lyckas integrera dem i vardagslivet i samhället.

Eva Hertzman - flyktingsamordnare

Eva Hertzman är Aneby kommuns flyktingsamordnare

– Just nu arbetar vi med att ordna bostäder till de nyanlända och det ser mycket bra ut. Flera hyresvärdar har fått upp ögonen och ser möjligheter med att ha kommunen som samarbetspartner, berättar Eva Hertzman som arbetar som flyktingsamordnare i kommunen. 

Kommunen fungerar nämligen som en hjälpande hand för både hyresvärd och hyresgäst vid en uthyrning. Man får till exempel hjälp med tolk om det behövs och kontakten med kommunen pågår så länge som bostaden hyrs ut.

– Våra nyanlända trivs oftast väldigt bra i Aneby redan under sin asyltid. De blir invånare som verkligen vill bo kvar här och de hinner upptäcka allt positivt i kommunen med till exempel skola och närhet till allt, säger Eva.

– Vi har jobbat så här de senaste åren. Det är en av pusselbitarna som bidragit till att vi har fått fler invånare i kommunen. Och rent generellt behöver vi bli flera. Framöver väntar många pensionsavgångar i arbetslivet, inte minst i den kommunala verksamheten. Därför behöver vi få in nya kompetenser, så invandringen handlar också om Anebys överlevnad som egen kommun.

Ordna en mötesplats

Grunden för de nyanlända är att snabbt komma in i skola. För barnen blir det självklarhet, men även de vuxna måste snabbt komma igång med SFI-studier (svenska för invandrare). Men det behövs mer, framförallt att komma i kontakt med arbetsmarknaden, men också att skapa sociala kontaktvägar. En mötesplats ska öppnas i Aneby centrum dit nyanlända kan gå för att träffas, få svar på vardagsfrågor och få hjälp med olika kontakter. Planeringen för den här mötesplatsen pågår. Hit kan både etablerade Anebybor och nyinflyttade gå för att över en kopp kaffe skapa kontakter.

Kontaktfamiljer

En hjälpande hand för den nyanlända familjen är att få möjlighet att möta en kontaktfamilj. Denna ska fungera som en länk till det svenska samhället. Det viktiga i integrationsarbetet är att inse att en person eller organisation inte kan göra allt, men att alla kan bidra på olika sätt för att skapa en positiv atmosfär i Aneby. Allt från den enskilda medborgaren till familjer, föreningar, näringsliv och kommun med skola, social omsorg med mera, är viktiga aktörer för att integrationsarbetet ska bli framgångsrikt. 

Senast kontrollerad: 2015-08-12.
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskartan[3] Sök[4] Sidans innehåll[S]