Translate

Choose language in the menu to the right. Use Google to translate the web site.

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Startsidan » Planera, bygga och bo » Energi » Belysning
Huvudmeny

Belysning

Cirka 20 procent av din elanvändning har förut gått till belysning. Men i och med att glödlampan nu fasas ut, så kommer siffran inte längre att bli lika hög, då de nya belysningsteknikerna sänker elanvändningen kraftigt. De vanligaste alternativen idag är lågenergilampor, halogenlampor och lysdiodslampor (LED).

Förut tittade man på glödlampans watt-tal (effekten), men nu ska du i stället titta efter hur mycket ljus den ger (lumen). En 60 watts glödlampa motsvaras av 741 lumen på en lågenergilampa, 702 lumen på en halogenlampa och cirka 806 lumen på en LED-lampa.

Du ska också titta efter hur stor färgtemperatur (Kelvin) lampan har, för det beskriver om ljuset upplevs som varmt eller kallt. För att få ett varmt gulaktigt ljus ska det vara så låga Kelvin-tal som möjligt; exempelvis hade glödlampan ett tal på 2 700K. Högre Kelvin-tal ger ett blåare och kallare sken. Solljus mitt på dagen har ett Kelvin-tal på 5 500K.

Färgåtergivningen (Ra) är också viktig, eftersom det anger hur verklighetstroget färger återges av en lampa. Lampor med Ra under 80 är ganska dåligt.

Här kan du läsa mer om hur du väljer lampa:

application/pdf Val av lampa (952,45 kB)

Här kan du läsa mer om LED-lampor:

application/pdf LED-lampor (255,82 kB)

 

Återvinning av lampor

Precis som glödlampor, halogenlampor och lysdiodslampor, ska lågenergilampor lämnas till kommunens återvinningscentral (Kretsloppsgården). När det gäller lågenergilampor är det extra viktigt eftersom det finns en liten mängd kvicksilver i dem.

Om en kall eller varm lågenergilampa går sönder, finns det olika sätt att förhindra att kvicksilver sprider sig i luften. I båda fallen gäller dock att man inte ska använda sig av dammsugaren!

Du kan läsa mer om hur man tar hand om en trasig lågenergilampa i länken till höger på sidan.

Kvicksilver

Den största källan till kvicksilverutsläpp i luften är förbränning av kol, och även om lågenergilamporna innehåller kvicksilver så räknar man med att den energibesparing som de ger, gör att de totala utsläppen av kvicksilver minskar.

Läs mer om kvicksilver i länken till höger på sidan.

Senast kontrollerad: 2013-11-27.
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskartan[3] Sök[4] Sidans innehåll[S]