Translate

Choose language in the menu to the right. Use Google to translate the web site.

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Startsidan » Trygghet och säkerhet » Räddningstjänsten » Att vara brandman i Aneby kommun
Huvudmeny

Att vara brandman i Aneby kommun

Att vara brandman i Aneby kommun innebär att du i grunden har ett annat arbete, samtidigt som du var tredje vecka har beredskap på räddningstjänsten och ska då inställa dig på brandstationen vid larm.

Vad innebär det att vara brandman?

För att arbeta som brandman i Aneby behöver du arbeta och bo så att du kan ta dig till brandstationen på fem minuter under dygnets alla timmar. Utbildning får du av oss, och den omfattar fyra + tre veckor, alltså sju veckor delat på två omgångar. Under utbildningstiden så får du lön av oss. Du kommer att ha beredskap var tredje vecka, vilket innebär att du vid larm måste infinna dig på brandstationen inom fem minuter dygnet runt. Du övar också i tre timmar med din grupp varje måndag då du har beredskap. Du tjänar mellan 80.000-100.000 kronor om året.

Måste en brandman vara jättestark?

Att arbeta som brandman kan vara fysiskt krävande, och du kommer att behöva genomgå vissa anställningstester. Men att arbeta som brandman är mycket mer än muskelstyrka. Andra förmågor som är minst lika viktiga är till exempel, att du är social, har förmåga att känna empati, tycker om att hjälpa andra och är en lagspelare. Räddningstjänsten behöver en blandning av personer som speglar det samhälle vi ska skydda och hjälpa. Därför behöver vi brandmän med olika bakgrund, olika åldrar, män och kvinnor, för att vi ska kunna utföra vårt uppdrag på ett bra sätt.

Hur är det att arbeta som brandman?

Räddningstjänsten gör utryckningar vid bland annat, bränder, trafikolyckor, drunkningsolyckor, djurlivräddning, IVPA (I Väntan På Ambulans), skador orsakade av översvämning, stormskador och mycket mer. Utöver uppdraget i Aneby kommun förstärker vi också andra räddningstjänster runt om i Jönköpings län vid större händelser.  Att arbeta som brandman är utvecklande och roligt, du kommer att få en gedigen utbildning inom räddning och sjukvård. Du kommer att jobba i en väl sammansvetsad grupp men god gemenskap där kamratskapen är viktigt. I början av 2019 kommer vi att flytta in i helt nybyggda lokaler. Där kommer det bland mycket annat att finnas tillgång till ett gym, där du kan träna fritt.

Vad innebär det för mitt ”vanliga” arbete att arbeta som brandman?

Alla brandmän i Aneby har en huvudarbetsgivare, och det är viktigt att du pratar med denne innan du söker anställning hos oss. 

Huvudarbetsgivaren måste ge dig tillåtelse att arbeta som brandman, och vara införstådd med att du omgående kommer att behöva lämna ditt arbete vid larm. Fördelat över ett år så har Räddningstjänsten i Aneby cirka två larm per vecka, fördelat på dygnets alla timmar. Detta innebär att de flesta larm hamnar utanför normal arbetstid och påverkar därför normalt inte ordinarie arbete i någon större utsträckning. Vi pratar gärna med din arbetsgivare om det finns  frågetecken.

Min huvudarbetsgivare vill veta mer, finns det information?

På räddningstjänsten har vi sammanställt ett antal frågor som vi vet brukar bli aktuella för huvudarbetsgivaren som har en medarbetare som vill bli brandman.
Du som är huvudarbetsgivare för en brandman

Jag är intresserad av att bli brandman, vad gör jag?

Mejla eller ring och kom förbi på en fika hos oss på räddningstjänsten så får du veta mer om jobbet som brandman.
Räddningstjänsten

Senast kontrollerad: 2018-04-30.
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskartan[3] Sök[4] Sidans innehåll[S]