Translate

Choose language in the menu to the right. Use Google to translate the web site.

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Startsidan » Uppleva och göra » Turism  » Anebybygdens historia » Ralingsås
Huvudmeny

Ralingsås

Ralingsås

Ralingsås

Ralingsås i Lommaryds socken är rätt unik. 14 småbruk som för 1-2 generationer sedan klarade försörjningen för en storfamilj vardera. Ofta tre generationer tillsammans. Det unika består i att alla hus och lillstugor i stort sett är använda som åretruntbostäder än idag.

Det finns inte ett spår av den typiska glesbygdsutvecklingen med större delen av husen endast använda på sommaren. Tvärtom hyr man ut mangårdsbyggnaden eller lillstugan om man inte behöver den själv. Idag finns bara en heltidsbonde och han brukar större delen av gårdarnas areal.

Byn är mycket långsträckt, drygt 2 km mellan Larsgården längst i söder och "Ingenting" längst i norr. Ja det är rätt, det fanns en stuga, numera riven, som kallades Ingenting. När torparen kom för att anmäla en födsel frågade prästen "Vad heter stället där ni bor?" "Ingenting" svarade torparen och så var det inskrivet i kyrkboken som adress för den nya bybon.

Ralingsås ligger på en ås utmed sjön Ralången. Med vidsträckt utsikt åt alla håll. Alltså inget "mörkaste Småland" utan något av det mest ljusa och natursköna som Småland kan visa upp!

Tillbaka 

Senast kontrollerad: 2015-03-19.
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskartan[3] Sök[4] Sidans innehåll[S]