Translate

Choose language in the menu to the right. Use Google to translate the web site.

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Startsidan » Uppleva och göra » Turism  » Göra » Kyrkor
Huvudmeny

Kyrkor

Senast kontrollerad: 2018-02-07.

Aneby kyrka

aneby kyrka

I Aneby kyrka kan man beskåda en korsformig dopgrav som har sitt ursprung i den dopgrav som Konstantins moder Helena lät utforma på ön Paros på 300-talet efter Kristus. Aneby kyrka byggdes 1958 men har om- och tillbyggts 1997.

Askeryd kyrka

askeryd kyrka

I denna vackra gråstenskyrka vars äldsta delar härstammar från ca 1200 kan man beskåda och lyssna till en äkta Wisteniusorgel från 1760.

Bredestad kyrka

bredestad kyrka

Kyrkan anses vara en av de äldsta i Linköpings stift. Den är byggd på en gammal offerkulle. De äldsta delarna är från slutet av 1100-talet. 

Bälaryd kyrka

bälaryd kyrka

Bälaryds kyrka byggdes på 1200-talet av gråsten. Sakristian tillkom på 1700-talet. Av kyrkans inventarier kan nämnas en dopfunt från medeltiden.

Frinnaryd kyrka

frinnaryd kyrka

De äldsta delarna är från slutet av 1100-talet eller början av 1200-talet. Kyrkan är byggd av gråsten i romansk stil. År 1659 antändes kyrkan av en blixt och brann ner så att endast murarna återstod. Kyrkan återuppbyggdes dock omedelbart i sitt gamla skick. Kyrkans torn stod färdigt 1889. Triumfkrucifixet härstammar från medeltiden.

Haurida kyrka

haurida kyrka

På 1100-talet fanns det i Haurida en mindre stavkyrka, men den nuvarande kyrkan har sitt ursprung från 1300-talet. 

Kyrkan har genomgått flera om- och tillbyggnader. Bland många inventarier finns här Karl XII:s bibel från 1703. Kyrkan är en av landets äldsta träkyrkor.

Lommaryd kyrka

lommaryd kyrka

Lommaryds gamla kyrka, som inte längre finns kvar, var en stenkyrka. Den antas vara från 1100-talet. Kyrkan fick tyvärr förfalla men stod kvar ända fram till 1889. 

Marbäck kyrka

marbäck kyrka

Kyrkan uppfördes på 1200-talet och kompletterades på 1400-talet med sakristia, vapenhus och tegelvalv. Tornet byggdes år 1879. Kyrkan pryddes tidigt med takmålningar. Bland inventarierna märks bland annat en violett mässhake med guldbrokad från 1400-talet. Besökarna kan lyssna till en bandspelare som berättar om kyrkan.

Ralingsåskyrkan

ralingsåskyrkan

Ralingsåskyrkan är en av Sveriges största sommarkyrkor med sina 1 500 sittplatser.

Vireda kyrka

vireda kyrka

Denna träkyrka med fantastiska målningar är till stor del en medeltida träkyrka.

Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskartan[3] Sök[4] Sidans innehåll[S]