Translate

Choose language in the menu to the right. Use Google to translate the web site.

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Startsidan » Vår kommun » Flytta till Aneby » Ny i kommunen?
Huvudmeny

Ny i kommunen?

Hej och välkommen hit! Vi tycker att det är riktigt kul att du har valt att flytta till Aneby kommun. För att ge dig en kort introduktion till hur saker och ting fungerar här i kommunen så har vi satt ihop den här behändiga listan med svar på de vanligaste frågorna.

Vi på Aneby kommun hoppas att du kommer att trivas här!

Hur kommer jag i kontakt med kommunen?
Antingen ringer du oss på tel. 0380-46 100, mejlar reception@aneby.se eller besöker/skriver till kommunhuset på Storgatan 48, 578 22, Aneby. Receptionen är öppen kl 08-17, måndag till torsdag och kl 08-16 på fredagar. Stängt för lunch kl 12-13. Avvikande öppettider vid helgdagar, ”aftnar” och dag före helgdagar.

Vart kan jag få information från kommunen?

Via vår hemsida www.aneby.se, kommuntidning Åttingen (utkommer 3-4 gånger om året) eller vår Facebook: facebook.com/anebykommun.

Vill du ha mer information från kommunen?

I så fall är du välkommen att boka in ett besök från oss då en representant hälsar på hemma hos dig och berättar lite mer. För att beställa detta, besök denna sida.

Vilka evenemang finns i kommunen?

Vi har en bra lista med evenemang på vår hemsida: www.aneby.se/evenemang. Se även informationen som är uppsatt på anslagstavlan i kommunhuset och den inofficiella sidan ”Aneby Anslagstavla” på Facebook.

Konserthuset

I Aneby konserthus finns många aktiviteter.

Vad erbjuder kommunen i kulturväg och föreningsliv?
Aneby kommun har aktiva fotbollslag, en orienteringsklubb, biograf, jazzklubb med mera. En lista finns här.

Vad kan ni berätta om biblioteket?

Anebys bibliotek ligger på Köpmansgatan 5 i Aneby. För aktuella öppettider, se deras sida.

Biblioteket har meröppet, vilket innebär att du kan besöka dem även när biblioteket är obemannat, alla dagar 07:00-22:00. Besök biblioteket för att registrera dig.

Det finns även en filial i Frinnaryd, vilken är öppen onsdagar kl. 17-19.

Biblioteket

Aneby bibliotek

Vem hanterar soptämning, avfall, fjärrvärme, vatten och avlopp i kommunen?

Det gör Aneby Miljö och Vatten (AMAQ). Deras reception ligger på Köpmansgatan 4 i Aneby och nås på telefonnummer 0380-463 70.

Vart ligger återvinningscentralen Kretsloppsgården?

Den ligger på Jularpsvägen i Aneby och tar emot de flesta avfallstyper. De har öppet under följande tider (tiderna kan avvika vid helgdagar och ”aftnar”):

Måndag kl 15-19
Tisdag-fredag kl 15-18
Lördagar kl 10-13

Vilka kommunikationer finns till och från kommunen?

Under dagarna går bussar regelbundet till Jönköping, Eksjö och Tranås. På lördagar och fredagar finns en nattbuss till/från Jönköping. Till Nässjö och Tranås går det tåg från Aneby station. 

Du som bor på landsbygden och har längre än 1 km till närmaste hållplats för linjetrafik har möjlighet att åka med Närtrafiken.

För exakta detaljer, läs mer på Länstrafikens hemsida: www.jlt.se.

Tåg på stationen i Aneby

Tåg som stannar vid Aneby resecentrum

Vilka kommunikationer finns inom kommunen?

Buss 124 har stopp mellan Bälaryd, Aneby och Knohult. Linje 123 stannar i Haurida, Vireda och Hullaryd. Buss 150 stannar bland annat i Aneby och Sunhultsbrunn. Slutligen finns linje 160, vilken stannar mellan stationerna i Lommaryd, Hullaryd, Frinnaryd och. Sunhultsbrunn. Tidtabell finns på www.jlt.se eller att hämta i kommunhuset.

Vart hittar man apotek, tandläkare och vårdcentral?

Tandläkare:
Aneby Folktandvård, Kyrkogatan 12, Aneby
Tel. 0380-55 37 50
Tandläkarstationen AB, Järnvägsgatan 51, Aneby
Tel. 0380-450 20

Vårdcentral:
Aneby vårdcentral, Storgatan 29, Aneby
Tel. 0380-411 55

Vad borde jag se i Aneby-trakten?

Massor! Tips finns på vår hemsida eller i turistmagasinet Anebyguiden (finns i kommunhuset). Här under har vi tre populära förslag.
1) Stalpet får bara inte missas. Det är det högsta vattenfallet i södra Sverige och ligger på stenkasts avstånd från Anebys centralort. Åk dit, beundra, fika och spela lite minigolf i en härligt rustik milljö. Adress: Storgatan 118, Aneby
2) Det är svårt att hitta en mer geniun del av Småland än kulturreservatet Åsens by. Upplev hur Småland var för hundra år sen, titta på utställningar eller i lanthandeln, träffa djur eller vandra utmed leder genom landskapet.
Adress: Åsen, Haurida
3) Vem var den spektakuläre och excentriske Malte Liewen Stierngranat? Varför byggde han Sveriges enda pyramid? Åk till Stjärneborgs slott, se pyramiden, besök dess museum och hör historien bakom mannen som gjorde vad som föll honom in.
Adress: Stjärneborg, Lommaryd

åsens by

Åsens by i Aneby kommun.

Hur kommer jag i kontakt med det lokala näringslivet?

Aneby Näringsliv är en intresseförening som finns för att stötta kommunens företag. De kan även hjälpa dig som vill starta företag. Kontaktuppgifter finns på deras hemsida: www.anebynarlingliv.se

Jag vill söka bygglov, riva eller förändra.Vad gör jag?

Ta kontakt med samhällsbyggnadsavdelningen på kommunen. De ansvarar för ovanstående, samt miljö, hälsa och räddningstjänst. Kontaktuppgifter och mer info finns här.

Hur kan jag lämna synpunkter på kommunen?

Antingen kan dessa lämnas via vår hemsida genom att trycka på knappen ”Tyck till om Aneby” eller genom att skicka oss ett brev. Adressen är:
Aneby kommun
Storgatan 48
578 22 Aneby

När sker snöröjning?

Kommunen röjer de flesta körbanor och cykelbanor, med undantag för privata gator och statliga vägar. Här finns mer info.

Snötäckt landskap

Ifall det tar lång tid med snöröjningen: håll ut! Vi plogar så fort vi kan :)

Vad erbjuder kommunen inom äldreomsorgen?

Aneby kommun stöttar både de äldre och deras anhöriga. Vi har olika boendeformer, hemvård, demenssjuksköterska, hjälpmedel och mycket mer. Vårt primära boende kallas Antuna och ligger i centrala Aneby. Kontakta oss för mer information.

Vad finns det för utbildningar i kommunen?
Kommunen lägger mycket energi på att erbjuda bra skolor, vilket har gjort dem till några av de bästa i Småland. Förskolor finns i Aneby, Sunhultsbrunn, Harurida, Vireda, Frinnaryd, Lommaryd och Askeryd. Skola upp till år fem, samt fritids, har vi i Sunhultsbrunn, Vireda och Aneby. Slutligen finns ett högstadium i Aneby, samt en kulturskola. Gymnasieelever kan enkelt ta sig till en skola i någon av våra grannkommuner. Mer info här.

För de som vill studera på en högre nivå erbjuds komvux och Höglandets Högskola, vilket erbjuder lärosalar för distansutbildningar runtom i landet.

Om man pendlar från kommunen till ett närliggande universitet eller högskola, i Linköping eller Jönköping exempelvis, kan man ansöka om att få ett gratis pendlingskort av kommunen.

Kan jag söka jobb hos er på kommunen?
Hemskt gärna! Titta vad vi har ledigt här: www.aneby.se/ledigajobb

Senast kontrollerad: 2016-10-05.
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskartan[3] Sök[4] Sidans innehåll[S]