Information kring Coronaviruset Covid-19

Aneby kommun följer händelseutvecklingen kring Coronaviruset (Covid-19) och tar löpande del av Folkhälsomyndighetens rapportering, råd och riktlinjer.

Sidan uppdateras löpande med den senaste information vi har.

Aneby kommunen har bildat en lokal ISF-grupp (inriktnings- och samordningsfunktion), kommunen deltar även i länets regionala ISF-grupp. Förberedelsearbete pågår och kommunens verksamheter arbetar löpande med att se över sina handlingsplaner och bemanningslistor. Kommunens förskolor och skolor håller öppet som vanligt.

10 mars höjde Folkhälsomyndigheten risknivån för smittspridning av Coronavirus Covid-19, till den högsta nivån. Vid ett eller flera symtom så som allmän sjukdomskänsla, förkylning, hosta eller feber uppmanas du att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta. Detta gäller nu alla, inte bara de som varit i utsatta områden eller haft kontakt med smittade.

Har du frågor om coronaviruset (covid-19) kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13. All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt.

Besök till kommunens verksamheter

Besöksrestriktioner på särskilt boende

Anhöriga bör undvika onödiga besök på kommunens äldreboende Antuna, och avstå ett besök om du känner av symtom på sjukdom. Att undvika onödiga besök skyddar de mest sårbara.

Alla dagverksamheter som kommunen anordnar är inställda till och med 14 april.

Gula villan

Samtliga aktiviteter i Gula villan är inställda från och med tisdag den 17 mars till och med tisdag den 14 april.

Lunchrestaurangen Druvan

Kommunhuset har stängt för externa lunchgäster från och med tisdag den 17 mars till och med tisdag 14 april. Boende på Trygghetsboendet Druvan kommer fortsatt serveras lunch i restaurang Druvan.

Simhallen Furulidsbadet

Simhallen Furulidsbadet har stängt från och med måndag den 16 mars och kommer vara stängt tillsvidare.

Förskolor och skolor, information för vårdnadshavande

Aneby kommuns förskolor och skolor håller öppet som vanligt och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Om ditt barn är fullt frisk och går i grundskolan är det viktigt att barnet går till skolan och deltar i undervisningen. Annars riskerar barnet att få ogiltig frånvaro.

Ur ett smittskyddsperspektiv finns i dagsläget ingen anledning att friska barn som återkommer från en resa ska stanna hemma från skola eller förskola. Ni bör dock vara uppmärksamma på symtom som hosta, andningssvårigheter eller feber. Vid uppvisande av sådana symtom ska barnet vara hemma och 1177 Vårdguiden ska kontaktas. Kontakta även ansvarig rektor.

Om ditt barn tillhör en riskgrupp, kontakta sjukvården och behandlande läkare för råd.

Aneby kommuns skolor och förskolor arbetar förebyggande för att allmänt minska smittspridning då även andra influensavirus är i omlopp.

När behöver jag kontakta vården?

Om du känner av symtom eller har allmänna frågor kring Coronaviruset Covid-19 bör du läsa vidare om detta, och vad du kan och bör göra på 1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Där kan du även hitta kontaktuppgifter till vården.

Så undviker du att smittor sprids

Här är några generella tips på saker du själv kan göra för att undvika att smittor sprids:

• Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten.
  • Stanna hemma och vila om du har feber eller känner dig sjuk.
  • Hosta eller nys i armvecket.
  • Använd pappersnäsdukar för engångsbruk om du behöver snyta dig.
  • Håll gärna ett visst avstånd till andra och undvik att ta i hand. Det gäller särskilt om du behöver nysa eller hosta.

Mer information finns på Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats , där man samlat de vanligaste frågorna och svaren om coronaviruset.

Krisinformation.se: Myndigheterna om det nya coronavirusetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vid frågor kan du ringa till kommunens växel på 0380-461 00

• Aneby kommun

Barn- och utbildningsavdelningen, kommunledningen, kommunserviceavdelningen, samhällsbyggnadsavdelningen och sociala avdelningen.

info@aneby.se

Storgatan 48