Vanliga frågor och svar om de skärpta lokala allmänna råden

Tre unga vuxna på var sitt löpband på gymmet.

Är det okej att gå till gymmet? Behöver barn hålla avstånd? Här hittar du en del frågor och svar som hjälper dig att göra rätt och minska smittspridningen i vårt län.

Varför är det skärpta råd i hela Jönköpings län? På min ort har ingen smittats senaste veckorna.

Smittspridning förekommer i hela Jönköpings län och det förekommer utbrott på flera platser. Dessutom är Jönköpings län ett område där många pendlar och förflyttar sig mycket mellan orterna. Bara för att en ort haft få smittade ena dagen är det inte självklart att det är så nästa dag.

Jag har haft Covid-19 samt har antikroppar. Bör även jag följa de nya riktlinjerna och rekommendationer?

De nya råden gäller alla. Folkhälsomyndigheten har tidigare meddelat att personer med antikroppar kan umgås med familj och nära vänner i större utsträckning, men också att "en förutsättning är att man fortsätter att följa myndigheternas generella rekommendationer och restriktioner samt den lagstiftning som finns för att minska smittspridningen i samhället". De skärpta råden i vårt län gäller alltså alla personer, även du som har antikroppar.

Vad gäller för fritidsaktivitet för barn annat än idrott?

Det finns inget generellt undantag för barn när det gäller andra aktiviteter. Även barn och unga ska begränsa sina kontakter till i första hand de personer man bor och umgås med i skolan samt avstå från fritidsaktiviteter. Men detta gäller inte träningar för barn och ungdomar i grundskolan. Och det kan finnas några få undantag från riktlinjerna, till exempel scoutgrupper där man håller sig enbart utomhus.

Varför stängs inte skolorna?

Det sker en del lokala utbrott i skolor, men det är inte skoleleverna som är drivande i smittspridningen. I nuläget ser inte Folkhälsomyndigheten skolorna som en betydande faktor för smittspridning.

Varför stängs inte gym, butiker och köpcentra?

Verksamheterna bestämmer själva om de vill hålla öppet eller stängt. Men för de som håller öppet gäller det allmänna rådet om att begränsa antalet kunder som vistas i en lokal samtidigt samt att ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur långt kunderna bör stå mellan varandra.

I och med de nya skärpta råden uppmanas du som privatperson att undvika inomhusmiljöer och alla former av trängsel. som till exempel butiker, gym och köpcentrum – men nödvändiga inköp får göras.

Varför nämns inte caféer och restauranger som platser man ska undvika? Länk till annan webbplats.

Restauranger, caféer och liknande verksamheter omfattas redan sedan tidigare av regler och rekommendationer kring minskad smittspridning. För serveringar finns dessutom en reglerad tillsyns från kommunen. Rådet om att bara umgås med dem du bor med gäller även på caféer och restauranger.

För fler frågor och svar, besök Aneby kommun samlade sida kring Coronaviruset (Covid-19),
under fliken lokala allmänna råd.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 10 november 2020