Rekommendation att hålla 15-timmarsbarn hemma

En flicka som skrattar och klättrar i ett träd.

Aneby kommun rekommenderar nu att barn som har en 15-timmarsplacering på förskola hålls hemma. Detta för att kunna säkra arbetsmiljön för både barn och personal på förskolorna, där sjukskrivningarna bland personalen nu ökar.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personal ska sjukskrivas vid minsta förkylningssymptom, för att minska smittspridning av covid-19. I kommunens förskolor ser vi nu att sjukskrivningarna ökar. Detta påverkar verksamheten då personal behöver stanna hemma och vi har svårt att klara bemanningen på våra förskolor vissa dagar.

För att säkerställa arbetsmiljön för både barn och personal går Aneby kommun nu ut med en rekommendation om att barn vars vårdnadshavare är arbetssökande eller föräldralediga tillfälligt avstår från sin 15-timmarsplacering likväl de barn som går på en avgiftsfri allmän förskoleplacering.

Inledningsvis är vår rekommendation att 15-timmarsbarnen hålls hemma under perioden 16-29 november. Förlängs de lokala allmänna råden från Folkhälsomyndigheten kommer perioden att förlängas.

För er som följer rekommendationen kommer eventuell barnomsorgsavgift att reduceras i efterhand då fakturorna för november månad redan gått iväg.

Ni som blir berörda kommer att bli kontaktade av barnomsorgshandläggare.
Meddela din förskola skriftligen om du avser att följa rekommendationen.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 november 2020