Aneby kommuns kulturpristagare 2021

Närbild på gräs.

Årets kulturpris tilldelas Cletus Nelson Nwadike.

Nwadike är fotograf, författare och poet. Han har deltagit i både nationella och internationella sammanhang med fina utmärkelser som resultat. Han har fått bilder publicerade i National Geographic, både i den internationella och den nationella publikationen. Han har skapat sitt eget signum och hans foton känns i dag igen som en ”Cletusbild”.

I sitt författarskap har Nwadike gett ut en barnbok och fem diktsamlingar där han med ett målande bildspråk skapar en spännande och känslofylld brygga mellan hans barndoms Nigeria och kärleken till nya hemlandet Sverige. Han har framträtt både på poesiscener och på Hultsfredsfestivalen. Med passionen som drivkraft förmedlar han i både text och bild budskap som berör, kittlar och väcker nya tankar.

Nwadike står med fötterna på småländsk mark, men hans tankar och dikter hämtar näring från en fjärran, men samtida kultur. Nwadike är både personlig och politisk i sina verk. Han har en stark anknytning till det han skapar vilket gör hans verk både mer intressanta och viktigare än någonsin i en tid då många människors verklighet utgår från att man kan vara hemma på flera platser samtidigt.

Cletus Nelson Nwadike har som poet och fotograf satt Aneby kommun och Småländska Höglandet på kartan runt om i världen.

På grund av den rådande pandemin kommer kulturpriset inte delas ut vid något nationaldagsfirande. Utdelningen kommer istället att publiceras digitalt den 6 juni på kommunens hemsida och sociala medier.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 18 maj 2021