Maten som gör gott – för både kropp och knopp!

Tillagad lax med citroner på. Foto

Nu har Livsmedelsverket kommit med nya kostråd. De handlar om att äta mer frukt, grönsaker, fullkorn och baljväxter – och mindre av söta och salta livsmedel.

Kostråden bygger på forskning och tar hänsyn till både människors hälsa och en hållbar matproduktion i Sverige. Det handlar till exempel om att:

  • Äta mycket grönsaker, frukt, baljväxter och fullkorn.
  • Äta fisk ett par gånger i veckan.
  • Minska mängden godis, läsk och snacks.
  • Äta mindre rött kött och charkprodukter.

Så här jobbar vi med skolmaten

I Sverige är ohälsosamma matvanor, efter tobak, den största riskfaktorn för ohälsa. Därför serverar vi i skolan näringsriktiga, genomtänkta måltider som främjar både hälsa och hållbarhet. Vi serverar exempelvis:

  • Mer vegetariskt: Vi använder mer bönor, linser och andra vegetariska proteinkällor. Barnen får fler vegetariska rätter att välja på.
  • Mindre kött: Vi har minskat mängden kött i våra menyer och byter ofta ut till andra proteinkällor.
  • Fullkorn: Fullkornsprodukter som pasta och ris är en självklar del av måltiderna.
  • Nya recept: Våra kockar testar nya recept och planerar menyer med mer grönsaker och mindre kött.

Mat och lärande går hand i hand

I skolan är maten också en del av undervisningen. Genom pedagogiska inslag får barnen lära sig om hälsosamma vanor och hållbar mat.

Under 2025 fortsätter vi utveckla skolmåltiderna. Vi jobbar vidare med projektet Från jord till bord där eleverna får lära sig mer om var maten kommer ifrån – från odling till tallrik.

Vill du få koll på dina egna matvanor? Testa gärna Matvanekollen på Livsmedelsverkets webbplats.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 16 maj 2025