Vi uppmärksammar dagen för drunkningsprevention

Livboj hänger på ett träd vid Svartån i Aneby. Foto. 

Livboj finns bland annat vid Svartån i Aneby.

Den 25 juli är det internationella dagen för drunkningsprevention – World drowning prevention day. Livräddningsorganisationer runt om i världen går ihop med World Health Organization (WHO) för att öka medvetenheten kring vattensäkerhet och förebygga drunkningsolyckor.

Varje år omkommer över 300 000 människor globalt i drunkningsolyckor enligt Världshälsoorganisationen WHO. Svenska livräddningssällskapets nationella handlingsplan har ett mål där antalet drunkningsolyckor ska minska med mins 25 procent till år 2033. En del i handlingsplanen för att nå målet är att sprida kunskap och öka medvetenhet hos allmänhet.

Så här kan du rädda liv vid drunkning

  • Känn till utrustning – ta reda på var livräddningsredskap finns när du besöker en badplats.
  • Använd en förlängd arm – ha något mellan dig och den nödställde. En livboj eller pinne. Det minskar risken för att du dras ner i vattnet.
  • Påkalla uppmärksamhet – om du hjälper den nödställde be omgivningen ringa 112.
  • Rädda från land om möjligt – Kasta en livboj eller lina till den nödställde. Prata och håll ögonkontakt med den nödställde.
  • Om du måste hoppa i – ta med livbojen och simma ut till den nödställde. Prata och håll ögonkontakt med den nödställde.
  • När du är framme vid den nödställde – ta tag i personens motsatta arm. Lägg över livbojen över den nödställde. Dra den nödställdes armar över livbojen och börja bogsera mot land.

Flytväst

Flytväst är det bästa förebyggande hjälpmedlet mot drunkning. När du ska ut på sjön är det viktigt att du har flytväst. Flytvästar finns att låna via Aneby turistbyrå och både utlämning och återlämning sker i kommunhusets reception.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 25 juli 2025