Möt Åsa Karlsson, insatsledare och ställföreträdande räddningschef.

Åsa Karlsson ståendes i rummet där brandmännen byter om. I förgrunden hänger jackor som används ute på olyckor och i bakgrunden står Åsa.

Åsa Karlsson ståendes i rummet där brandmännen byter om, framför henne hänger jackor som används ute på olyckor.

Denna artikel är en del av en artikelserie som handlar om våra medarbetare. På våran lediga jobb sida kan du hitta fler artiklar.

Åsa Karlsson arbetar på brandstationen i Aneby kommun. Hon är insatsledare och ställföreträdande räddningschef. Hennes uppgift är att åka ut på larm när olyckan är framme. När du arbetar på en brandstation behöver du reagera snabbt på larm, byta om och sätta dig i brandbilen. Stationen i Aneby svarar på omkring tre larm i vecka.

Vi hör plötsligt ett starkt ljud inne på brandstationen. Åsa Karlsson, som är ställföreträdande räddningschef och insatsledare, springer ut till omklädningsrummet för att byta om till kläderna som används ute på bränder. Det är larmjackan, hjälm, underställ och skor. I handen har hon sin komradio och ett anteckningsblock.

Jag har 90 sekunder på mig från att larmet låter, till att jag ska sitta i fordonet. I brandbilarna har vi bestämda platser utefter vilka roller vi har ute på branden. Rökdykaren sitter exempelvis på en specifik plats i bilen, säger Åsa Karlsson.

På väg till olyckan lyssnar brandmännen på mycket i komradion för att få den senaste informationen om händelsen. De lyssnar på information från andra brandbilar men framför allt från SOS alarm.

Eftersom jag är insatsledare ger jag ibland också förberedande order till de andra brandmännen, på väg ut till olyckan. Det kan handla om att bestämma hur brandbilarna ska vara placerade vid olyckan, eller att vi ska göra en rökdykning när vi väl är på plats, säger Åsa.

Åsa arbetar på brandstationen i Aneby tillsammans med en räddningschef, en heltidsbrandman och en beredskapssamordnare. Det finns dock många fler deltidsbrandmän. De har sina ordinarie anställningar på andra arbetsplatser, men kallas in till brandstationen när olyckan är framme, oavsett dag och tid på dygnet. Som deltidsbrandman bär du på en sökare. Så fort den larmar har en olycka skett och du behöver lämna din ordinarie arbetsplats eller hemmet, för att bege dig till brandstationen för att åka iväg på olyckan. Du har 5 minuter på dig.

Jag började min yrkesbana som deltidsbrandman. Samtidigt som jag hade mitt vanliga jobb. Jag arbetade på kontor och hade en larmsändare i fickan. Så fort den larmande lämnade jag mina arbetsuppgifter och åka till brandstationen. Deltidsbrandmän är riktiga hjältar, säger Åsa.

Fordonshallen i Blåljushuset, där räddningstjänsten i Aneby håller till. På bilden finns flera brandbilar.

Fordonshallen i Blåljushuset, där räddningstjänsten i Aneby håller till. Längst fram står ledningsbilen.

Åsa berättar om hennes första tid som deltidsbrandman. Hon var hemma med sin familj när larmsändaren tjöt.

När jag skulle lämna mitt hem och åka till brandstationen var det som att jag drog med mig hela huset. Mina barn sprang ut från sina rum och undrade vad jag höll på med. Det var bara att skynda iväg

Hon var både spänd och nervös inför sitt första larm.

Det var flera olika känslor i början av min yrkeskarriär som brandman. Så kan det kännas även idag, på vissa larm som är extra jobbiga. Allvarliga trafikolyckor och bränder är fortfarande tufft att åka på Även drunkningsolyckor, det känns väldigt sorgligt och onödigt.

Brandstationen i Aneby får runt 3 larm i veckan. Det kan handla om allt från skogsbränder till djurlivräddning, exempelvis om en ko har gått ner sig i en gödselbrunn.

Vi blir ofta kallade till “i väntan på ambulans-larm". Det är larm vi åker ut på när vi kan komma till olyckan snabbare än ambulansen. Det kan exempelvis handla om hjärtstopp där tiden är avgörande. Om vi är på plats några minuter innan ambulansen kan det vara avgörande.

Åsa Karlsson framför en brandbil.

Åsa Karlsson framför en brandbil.

Åsa bor på landet i Eksjö kommun och på sin fritid gillar hon att vara ute i skogen eller spela golf. Hon gillar också att laga mat och att gå på konserter. Närmst har Åsa arbetat som brandmästare och insatsledare i räddningstjänsten i Lessebo.

Med åren och yrkeserfarenheten jag fått, har jag lärt mig att hantera jobbiga saker. Jag skulle inte säga att man vänjer sig, för det gör man aldrig. Men med tiden så utvecklar man strategier för att klara av svåra händelser. Jag trivs verkligen med mitt jobb och känslan av att göra nytta ger mig stor tillfredsställelse.

Logotypen för räddningstjänsten i Aneby, på en av brandkårens bilar.

Logotypen för räddningstjänsten i Aneby, på en av räddningstjänstens bilar.

Är du intresserad av att arbeta som deltidsbrandman? Kontata kommunen genom telefon eller e-post för att få mer information.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 november 2023